image

GroenLinks-PvdA: verhuizing SIDN naar Amazon gigantisch probleem

woensdag 1 mei 2024, 11:40 door Redactie, 13 reacties

Het verhuizen van systemen van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, naar Amazon is een gigantisch probleem, zo stelt GroenLinks-PvdA. "Ik zit hier wel een beetje met een digitale knoop in mijn maag. Ik maak me namelijk enorme zorgen over onze afhankelijkheid van big tech. We moeten zelf de regie houden over overheidssystemen en infrastructuur. Als zelfs een deel van de systemen achter het .nl-internetdomein naar de Amazoncloud verdwijnt, hebben we een gigantisch probleem", stelde GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kathmann tijdens een debat van de vaste commissie voor Digitale Zaken.

Tijdens het debat, dat vorige week plaatsvond, kwam ook het gebruik van clouddiensten aan bod. "Heel Europa, is op het vlak van vitale cloudinfrastructuur te eenzijdig afhankelijk van Amerikaanse marktpartijen. Ik en vele leden van de commissie maken zich daar zorgen over. Weet dat mevrouw Kathmann en ik momenteel bezig zijn met een initiatiefnota met aanbevelingen over hoe we in Nederland een adequater niveau van autonomie in de cloud kunnen bereiken", liet NSC-Kamerlid Six Dijkstra weten.

Het Kamerlid vroeg demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken naar het aantal rijksoverheidsdepartementen dat naar de cloud is overgestapt, welk deel daarvan gebruikmaakt van grote Amerikaanse hyperscalers, hoeveel geld het Rijk aan jaarlijkse cloudlicenties kwijt is en welke eisen in aanbestedingsaanvragen ervoor zorgen dat Nederlandse of Europese cloudproviders ofwel niet in aanmerking komen, ofwel consequent niet de aanbesteding kunnen winnen?

Het NSC-Kamerlid kreeg bijval van Kathmann. Na het duidelijk maken van haar zorgen over de afhankelijkheid van big tech vroeg ze de minister of er een duidelijke exitstrategie voor ogen is om op termijn over te schakelen naar Nederlandse en Europese cloudproviders. Ook wilde ze weten welke rol Nederland pakt als grootste it-opdrachtgever in het stimuleren en lanceren van nationale en Europese cloud- en applicatieleveranciers.

De minister liet weten dat in het Rijksbreed cloudbeleid is opgenomen dat de overheid een exitstrategie moet hebben voor uitbestedingen ten behoeve van het materieel public cloudgebruik. "Het is een randvoorwaarde dat je een exitstrategie hebt. De departementen en de bedrijven zijn dus zelf verantwoordelijk voor het opnemen van een exitstrategie in hun overeenkomsten met de cloudleveranciers." Wat betreft de kosten en het cloudgebruik door de Rijksoverheid kondigde Adriaansens een onderzoek aan om deze cijfers te kunnen geven.

Reacties (13)
01-05-2024, 12:04 door Anoniem
kwam ook het gebruik van clouddiensten aan bod.
Er is maar een wolk en daar leven die techbedrijven in, hoe kun je als onkundig persoon dit soort
maatregelen nemen.
01-05-2024, 13:25 door Anoniem
Groenlinks maakt voor de mail zelf gebruik van Microsoft :P
01-05-2024, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: Groenlinks maakt voor de mail zelf gebruik van Microsoft :P
Inderdaad: groenlinks.nl mail is handled by 10 groenlinks-nl.mail.protection.outlook.com.
Na de motie Kees Vendrik (groenlinkd) in 2002!! is dit natuurlijk een enorme aanfluiting.
01-05-2024, 14:13 door Anoniem
Amazon wordt een steeds grotere speler ook met zijn AI chatbot.

We worden door onze overheden nu ook al totaal uitgeleverd aan USA Big Tech.

Zo lang de overwinst veel groter is als de op te leggen boeten, gaat men gewoon doorrrrrrr.
01-05-2024, 15:25 door Anoniem
Door Anoniem: Groenlinks maakt voor de mail zelf gebruik van Microsoft :P

Makkelijk scoren zo. Maar Kathmann komt vanuit PvdA en die partij (evenals PvdAGL) hosten hun e-mail in Nederland.

Maar je hebt wel gelijk dat Groenlinks er goed aan zou doen het correcte voorbeeld te geven als ze zelf met de Microsoft cloud werken. Maar maar.. vermeld er dan ook even bij dat de e-mail van partijnieuwsociaalcontract.nl bij Google wordt gehost. Het is dus niet alleen groenlinks.nl dat een beter voorbeeld kan geven.
01-05-2024, 16:48 door Anoniem
Ik denk dat als de hele SIDN er achteraan verhuist naar Amerika dat dat ook nog een oplossing zou kunnen zijn. Het TLD komt van die kant. Wat mijn betreft mag het per kerende post terug. Het hele zooitje.
01-05-2024, 19:39 door Anoniem
Dat niet alleen, maar sleepwetten uit andere landen (en Nederland) spitten al deze gegevens door, Amazon is immers een derde partij van commerciële oorsprong.
01-05-2024, 20:21 door Anoniem
We moeten afkicken van die buitenlandse bedrijven.
Bovendien is internet en e-mail duur geworden door allerlei wetgeving die door buitenlandse overheden is opgedrongen. Het moet betaalbaarder worden en meer in Nederlandse handen komen.
01-05-2024, 21:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat als de hele SIDN er achteraan verhuist naar Amerika dat dat ook nog een oplossing zou kunnen zijn. Het TLD komt van die kant. Wat mijn betreft mag het per kerende post terug. Het hele zooitje.
.nl is in de jaren '80 eerlijk gekaapt door het CWI en was een voorbeeld voor alle landen domeinen.
Zo anarchistisch als het maar kan.
Later is het formeel opgetuigd metbeen een onafhankelijke stichting het SIDN. Het heeft verderbdan dat het een stichting naar NL recht is en de vestigings plaats niets met de overheid van doen, de verhuizing naar Amazon is op basis van economische redenen gestart.
Het SIDN hat de huidige shitstorm vermoed ik niet verwacht.

Er is heel weinig wereldwijde wetgeving rondon Email dus die mag je uitleggen.
Als iets de kosten van mail heeft opgedreven dan zijn het de freeloaders geweest die goedkoop reclame dachten te maken... Dank de spammers daar dan voor.
Meer dan 3/4 van alle email is SPAM/UCE ofwel digitale reclame folders.
Alleen een digitale nee/nee sticker is veel duurdee dan de analoge versie.
02-05-2024, 08:23 door IT Mark
Die historische context daar weet ik allemaal niets van maar ik ben het er wel mee eens dat men echt een Europese (Nederlandse) provider moet vinden of er een op moet tuigen. Wat is dit nou voor gepruts.
02-05-2024, 11:43 door Anoniem
Ik ben het ook niet eens met de keuze van SIDN, maar misschien moet de overheid eerst eens naar zichzelf kijken, en hun eigen afhankelijkheden van de US cloud eruit knikkeren, voordat ze zich gaan bemoeien met private stichtingen.
03-05-2024, 12:49 door Anoniem
Als we nou eerst eens naar de basis gaan waarbij dit soort aanbestedingen Europees moeten worden uitgevoerd. En dat het hele concept vooral cost-driven is dat men pas nadat de contracten getekend zijn nadenkt of het nou wel zo handig was wat ze hebben getekend.

Als je dit echt wilt oplossen dan moet de overheid de ict volledig zelf gaan doen en hier dus dan ook de juiste investeringen gaan doen.. mensen aannemen .. maar ja mensen hebben we niet meer want ook “cost driven” we hebben de laatste 20 jaar ervoor gezorgd dat al het technische werk in de lage loonlanden is beland en je onderhand wel gek moet zijn om ICT technisch werk in Nederland te willen doen tenzij je van veel cost-cuts houdt natuurijk :)

Kortom.. de huidige situatie is een situatie waar je bijna niet meer uitkomt.. waarbij “ control” is weggegeven om de ICT kosten maar zoveel mogelijk te drukken.. en ja daar betaal je nu de prijs voor…geen wolkje aan de lucht toch :P
06-05-2024, 15:12 door hanspaint
Data van de overheid dient binnen de overheid te blijven dus datacenters van de overheid en niet welk commercieel datacenter dan ook.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.