image

OM wijzigt beleid voor afluisteren verdachten in bijzijn van journalisten

dinsdag 30 april 2024, 11:44 door Redactie, 5 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) wijzigt het beleid voor het afluisteren van verdachten wanneer die in het bijzijn van journalisten zijn. Aanleiding is het afluisteren van een achtergrondgesprek dat vorig jaar plaatsvond tussen journalisten van De Correspondent en Sywert van Lienden en zijn zakenpartners. Het opgenomen gesprek werd door het OM toegevoegd aan het strafdossier .

"Wij beschouwen het afluisteren van dit vertrouwelijke gesprek als een zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist en daarmee als een onacceptabele belemmering van de rol die de journalist vervult in de democratische rechtsorde", zo liet De Correspondent destijds weten toen het afluisteren bekend werd. Het Openbaar Ministerie verklaarde dat het Functioneel Parket vorig jaar maart opdracht gegeven had om afluisterapparatuur te plaatsen bij een bijeenkomst op een externe vergaderlocatie die door de verdachten was gehuurd.

De avond voor de bijeenkomst werd volgens het OM duidelijk dat er bij deze bijeenkomst ook journalisten aanwezig zouden zijn. De betrokken zaakofficieren hebben vervolgens besloten om het afluisteren toch door te zetten. De hoofdofficier van het Functioneel Parket en het College werden niet over deze kwestie geïnformeerd. Ook was aanvullende toestemming van de rechter-commissaris niet vereist. Het OM kondigde aan dat het beleid zou worden aangepast.

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat er nieuw beleid is dat vanaf 1 mei in werking treedt. Het oude beleid bleek een aantal specifieke situaties niet te regelen, wat in het nieuwe beleid is aangepast. Het gaat dan om situaties rond het afluisteren van verdachten, waarbij journalisten niet het doelwit zijn, maar wel betrokken zijn bij het gesprek. In het nieuwe beleid moet de rechter-commissaris onmiddellijk worden geïnformeerd als vóór het afluisteren bekend is dat journalisten betrokken zijn. De rechter-commissaris kan dan nog toetsen of het afluisteren kan doorgaan en zo ja, of dit onder dezelfde voorwaarden kan.

In de nieuwe aanwijzing gelden daarnaast nog andere regels voor dergelijke situaties waarin sprake is van betrokkenheid van een journalist. Zo moet de hoofdofficier instemmen met de inzet van het afluisteren en wordt het College van procureurs-generaal hierover vooraf geïnformeerd. Het beleid wordt op termijn verder aangepast en aangevuld met betrekking tot de inzet van andere opsporingsbevoegdheden. Dat kost volgens het OM meer tijd en daar wilde het College niet op wachten.

Reacties (5)
30-04-2024, 12:40 door Anoniem
Journalisten zouden altijd end-to-end encryptie moeten gebruiken en ook technieken om zichzelf te anonimiseren op internet. Zoals Wikileaks en TOR. Door ook end-to-end encryptie te gebruiken voor gewone dagelijkse dingen, valt het niet op als er opeens aan een artikel wordt gewerkt.

Dit zou ook moeten gelden voor iedereen die met een journalist te maken krijgt tijdens zijn of haar leven. Dit kan dus iedereen zijn. Iedereen kan een klokkenluider worden.

Op lagere scholen zou hiervoor al aandacht moeten zijn in de lesstof in het kader van privacy op internet. Wat deel je met technologie bedrijven, en wat niet. Op de middelbare school kan hier dan het vak security bij komen ofwel, hoe beveilig je je apparatuur. En hoe doe je dat niet. Dat is nuttiger voor de samenleving dan dat iedereen weet hoe je een DigiD aanvraagt op een verouderde telefoon. Met beveiliging staat of valt alles. Ook voor bedrijven en instanties.

Deze vaardigheden heeft Nederland nodig.
30-04-2024, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Deze vaardigheden heeft Nederland nodig.

https://www.security.nl/posting/827966/Tips+voor+online+privacy#posting828100
30-04-2024, 21:15 door Anoniem
Advies; Briar messenger is goed voor communicatie van whstleblowers en Nostr is erg goed voor het lekken van informatie.
01-05-2024, 08:47 door karma4
Door Anoniem: Journalisten zouden altijd end-to-end encryptie moeten gebruiken en ook technieken om zichzelf te anonimiseren op internet. ....
Geplaatste afluisterapparatuur in de ruimte van het gesprek ga je niet oplossen / herkennen met alle eigen apparaten.
Een passief zichtbaar spiegeltje kan al genoeg zijn.
01-05-2024, 17:46 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Journalisten zouden altijd end-to-end encryptie moeten gebruiken en ook technieken om zichzelf te anonimiseren op internet. ....
Geplaatste afluisterapparatuur in de ruimte van het gesprek ga je niet oplossen / herkennen met alle eigen apparaten.
Een passief zichtbaar spiegeltje kan al genoeg zijn.

De vraag is wat van de waarde van de parel op de tong is nog over is. Ze gooien er tegenwoordig ingeblikt fruit overheen en noemen het tong picasso voor bij de lunch, oud Siciliaans gerechtje voor de toeristen, tevens gesignaleerd in wegrestaurants in Zwitserland.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.