image

Gemeente Tilburg: geen bevoegdheid om op deurbelcamera's te handhaven

maandag 22 april 2024, 16:50 door Redactie, 20 reacties

De gemeente Tilburg zegt dat het geen bevoegdheid heeft om op deurbelcamera' te handhaven die de openbare weg filmen. Ook ziet de gemeente het niet als taak om burgers voor te lichten over de privacyregels die voor dergelijke camera's gelden. Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders laten weten op vragen van D66.

D66-gemeenteraadslid Molenaar had het college gevraagd of het weet hoeveel Tilburgers een camera hebben die mogelijk op de openbare weg is gericht. Molenaar maakt zich zorgen dat de privacy van Tilburgers wordt geschonden en dat onvrede over de aanwezigheid van zo'n deurbel kan zorgen voor verharding onder buurtbewoners. De gemeente zegt niet over dergelijke cijfers te beschikken. Wel zijn er dit jaar al twintig meldingen binnengekomen van mensen die melden dat een particuliere camera de openbare weg filmt.

De gemeente stelt dat het geen handhavingsmogelijkheden heeft om dit tegen te gaan. "De AP is de bevoegd toezichthouder. Wij verwijzen als de melding niet anoniem is door naar de AP. Bij een aantal klachten wordt vanuit de gemeente ook aangegeven dat inwoners zelf of via Buurtbemiddeling het gesprek aan kunnen gaan, een klacht in kunnen dienen bij de AP of zelf kunnen procederen met contactinformatie van het Juridisch Loket bijgevoegd", laat burgemeester Weterings weten.

Molenaar vroeg ook of de gemeente bereid is om bewoners van Tilburg actief te informeren over de voorwaarden en wet- en regelgeving rondom privacy en deurcamera’s. "Wij zien het niet als gemeentelijke taak om onze inwoners hierover te informeren. Er is ruim voldoende informatie beschikbaar over dit onderwerp waaronder op de website van de AP. Wij zullen uiteraard inwoners doorverwijzen", antwoordt de burgemeester. Die voegt verder toe dat de gemeente Tilburg geen camerabeelden van inwoners gebruikt voor het handhaven van de openbare orde (pdf).

Reacties (20)
22-04-2024, 17:08 door Anoniem
Sinds wanneer stoort een overheid zich aan het al dan niet hebben van 'bevoegdheid'?
Met de aanname 'ze vinden het eigenlijk wel handig' past het hele verhaal weer op de realiteit.
22-04-2024, 17:27 door Anoniem
Met andere woorden; zoek het maar uit met je deurbelcamera’s.
Handhaven is sowieso een probleem in Nederland.
Iedereen doet maar wat en houdt geen rekening met medelanders.
Of het nu gaat om op de stoep fietsen, houtkacheltjes, peuken op straat, veel te hard rijden op de fatbike of illegale camera’s, schijt aan alles en niemand handhaaft.
22-04-2024, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer stoort een overheid zich aan het al dan niet hebben van 'bevoegdheid'?
Met de aanname 'ze vinden het eigenlijk wel handig' past het hele verhaal weer op de realiteit.
Hemel, het is ook nooit goed. Handhaven ze is er heibel, handhaven ze niet is er ook gezeik.
22-04-2024, 18:09 door Anoniem
Sowieso heeft de burgemeester niet alleen de bevoegdheid maar ook de plicht om handhavend op te treden.
22-04-2024, 18:15 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer stoort een overheid zich aan het al dan niet hebben van 'bevoegdheid'?
Met de aanname 'ze vinden het eigenlijk wel handig' past het hele verhaal weer op de realiteit.
Hiermee geeft de gemeente dus aan dat het geen zin heeft in handhaving van de openbare orde in het algemeen... Wel als het om een parkeer verbod oid gaat.
Mogelijk moet dit anders ingericht gaan worden, vanaf nu kun je een video deurbel vergunning kopen...
Degene dievoldoen aan de eisen hoeven slechts €10/jaar ( tegemoetkoming in handhavings/controle kosten) af te dragen, degenen die niet gemeld zijn of geen respect voor de openbare ruimte hebben mogen € 100/maand afdragen zolang de installatie niet voldoet.
22-04-2024, 20:09 door Anoniem
22-04-2024, 21:54 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer stoort een overheid zich aan het al dan niet hebben van 'bevoegdheid'?
Met de aanname 'ze vinden het eigenlijk wel handig' past het hele verhaal weer op de realiteit.
Nou, dat is simpel. In dit land is alles in wetten gegoten. Zou je bijvoorbeeld zelf een gele streep op de stoep schilderen om parkeeroverlast in te dammen, dan kan er door de gemeentelijke handhaving niet gehandhaafd worden, omdat de gemeente die streep niet gezet heeft volgens de wet. Zo simpel is dat in dit land.
23-04-2024, 04:45 door Hyper
Oh sweet summer AP. Als er één instantie tandeloos is...
23-04-2024, 06:21 door Anoniem
Door Hyper: Oh sweet summer AP. Als er één instantie tandeloos is...

Oh, sweet summer AP. Als er één instantie niet voldoende budget krijgt …

FTFY
23-04-2024, 07:20 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer stoort een overheid zich aan het al dan niet hebben van 'bevoegdheid'?
Veel vaker wel dan niet. Dat valt je alleen niet op omdat nieuws maar zelden gaat over de veelheid aan dingen die gewoon goed gaan.

Door Anoniem: Hiermee geeft de gemeente dus aan dat het geen zin heeft in handhaving van de openbare orde in het algemeen... Wel als het om een parkeer verbod oid gaat.
Helemaal niet. De gemeente geeft aan niet bevoegd te zijn om hierop te handhaven. Ze mogen het niet, met andere woorden. Weet je wat er gebeurt als ze het toch doen? Dan stapt al snel een snuggere burger naar de rechter omdat ze handhaven zonder bevoegdheid en die wint dat op zijn sloffen omdat die bevoegdheid inderdaad ontbreekt. Einde oefening voor de gemeentelijke handhaving.
23-04-2024, 07:32 door Anoniem
Alsof de AP wel kan handhaven? Of ook maar iets wil doen met deze meldingen, in het kort zeggen ze dus,hang maar gewoon cameras op zoveel je wilt, gaat toch nooit iemand iets aan doen.
23-04-2024, 07:38 door Anoniem
Hemel, het is ook nooit goed. Handhaven ze is er heibel, handhaven ze niet is er ook gezeik.
Daar ligt een ander probleem aan ten grondslag: dit is een overgereguleerd k*tland geworden.
Door Anoniem: Volgens mij hebben ze hier toch gelijk in en zijn het toezichthouders die hier voor moeten zorgen.
Je zou als gemeente natuurlijk ook eens bij AP kunnen gaan buurten met 'joh, dit gaat niet goed, help me eens'. De gekozen weg 'niet mijn probleem' getuigt van onwil, niet van onvermogen.
23-04-2024, 08:20 door Anoniem
Kent de gemeente Tilburg geen grotere problemen? Kan D66 zich daar niet mee bezig houden.. Wie heeft er op deze man gestemd?
23-04-2024, 08:25 door Anoniem
Ik begrijp niet waar iedereen zich zo druk over maakt. De burgemeester stelt dat belbeelden niet worden gebruikt voor handhaving en denk je nu echt dat particulieren deze beelden gaan gebruiken om de buurman erop te wijzen dat hij niet na 24 uur de hond nog mag uitlaten. Get a life en doe niet zo moeilijk. Handhaving kost ook veel te veel en daar wil ik geen gemeenschapsgeld voor laten gebruiken.
23-04-2024, 09:07 door Anoniem
Tja, ongekozen burgemeesters hebben wel vaker de neiging om hun eigen wetten te maken of wetten wel of niet na te leven als het hun wel of niet uitkomt. Welkom in bananen republiek Nederland waar het volk nog wordtb wijs gemaakt dat het heus echt waar een democratie heeft. Een land waar vrouwe Justitia haar blindoek inmiddels heeft afgedaan en waar een bepaalde religie steeds meer een voet in de staat begint te krijgen.
Maar het komt de Staat wel goed uit als burgers elkaar gaan controleren, dan hoeven zij het zelf niet meer te doen. Dat was ook de gedachten in de DDR, waar buren elkaar aangaven als deze afwijkend gedrag zagen.
23-04-2024, 11:13 door JustMe2020 - Bijgewerkt: 23-04-2024, 11:13
Door Anoniem: Tja, ongekozen burgemeesters hebben wel vaker de neiging om hun eigen wetten te maken of wetten wel of niet na te leven als het hun wel of niet uitkomt. Welkom in bananen republiek Nederland waar het volk nog wordtb wijs gemaakt dat het heus echt waar een democratie heeft. Een land waar vrouwe Justitia haar blindoek inmiddels heeft afgedaan en waar een bepaalde religie steeds meer een voet in de staat begint te krijgen.
Maar het komt de Staat wel goed uit als burgers elkaar gaan controleren, dan hoeven zij het zelf niet meer te doen. Dat was ook de gedachten in de DDR, waar buren elkaar aangaven als deze afwijkend gedrag zagen.
Aangezien we een juridisch expert inhouse hebben:
* Op welke basis moet er gehandhaafd worden?
* Op basis van welke bevoegdheid exact?
23-04-2024, 11:24 door Anoniem
Een gemeente zou prima kunnen handhaven, het gaat immers om de openbare orde die verstoord wordt doordat je niet veilig over straat kunt. Immers je wordt gefilmd, geanalyseerd en vaak ook je gezicht gescand. In de voorwaarden van die "slimme" deurbellen die niemand leest staat dat de leverancier zo'n beetje alle mag doen met de beelden en de analyses wat ze willen.

Wat er voor nodig is voor een gemeente om te kunnen handhaven is het volgende:

- Neem een vergunningplicht op in de APV om een camera/ slimme deurbel op de openbare ruimte te mogen richten.
- Toets bij deze aanvragen het "gerechtvaardigde belang". (meestal is dit er niet)
- Bekostig dit met leges uit de vergunning aanvragen
- Handhaaf nu op camera's die op de openbare weg kijken. Dit zou ik in eerst instantie obv klachten doen, daarna door BOA's die controleren, waarschuwen en dan beboeten.
- Wijs mensen op slimme deurbel klepjes en schuifjes, waardoor je geen vergunning meer nodig hebt.

Let wel, de vergunningplicht moet gaan om het richten op openbare ruimte, niet om de camera instellingen, ook al zou je een camera/slimme deurbel zo kunnen instellen dat ie aan de AVG voldoet, dit valt niet te controleren. En als je het wel zou controleren is dit een moment opname waarna de eigenaar (die niet op privacy geeft, anders zou ie niet zo'n ding hebben) met één klik de privacy instellingen weer ongedaan kan maken. want makkelijk.
23-04-2024, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Sowieso heeft de burgemeester niet alleen de bevoegdheid maar ook de plicht om handhavend op te treden.

Het is een civiel geschil. Dus een benadeelde zal eerst zijn grieven bij een rechter moeten toetsen. Die zal een uitspraak doen. En dan kan de benadeelde met een vonnis in zijn voordeel naar een deurwaarder om een evt. door de rechter opgelegde dwangsom op te eisen. Er staat namelijk nergens in het wetboek van strafrecht nochin het burgerlijk wetboek, dat deurbelcameras verboden zijn. Dus kan de politie noch de gemeente handhaven.
23-04-2024, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem: Een gemeente zou prima kunnen handhaven, het gaat immers om de openbare orde die verstoord wordt doordat je niet veilig over straat kunt. Immers je wordt gefilmd, geanalyseerd en vaak ook je gezicht gescand. In de voorwaarden van die "slimme" deurbellen die niemand leest staat dat de leverancier zo'n beetje alle mag doen met de beelden en de analyses wat ze willen.
Ik zie nog niet hoe de openbare orde hierbij verstoord wordt. Er is hooguit wat hinder.
Ik zie ook niet wat dit met veiligheid nu te maken heeft, of hoe dit de veiligheid verstoord.

Wat er voor nodig is voor een gemeente om te kunnen handhaven is het volgende:

- Neem een vergunningplicht op in de APV om een camera/ slimme deurbel op de openbare ruimte te mogen richten.
- Toets bij deze aanvragen het "gerechtvaardigde belang". (meestal is dit er niet)
- Bekostig dit met leges uit de vergunning aanvragen
- Handhaaf nu op camera's die op de openbare weg kijken. Dit zou ik in eerst instantie obv klachten doen, daarna door BOA's die controleren, waarschuwen en dan beboeten.
- Wijs mensen op slimme deurbel klepjes en schuifjes, waardoor je geen vergunning meer nodig hebt.

Let wel, de vergunningplicht moet gaan om het richten op openbare ruimte, niet om de camera instellingen, ook al zou je een camera/slimme deurbel zo kunnen instellen dat ie aan de AVG voldoet, dit valt niet te controleren. En als je het wel zou controleren is dit een moment opname waarna de eigenaar (die niet op privacy geeft, anders zou ie niet zo'n ding hebben) met één klik de privacy instellingen weer ongedaan kan maken. want makkelijk.
Nog meer overheids bemoeiing? Zitten we daar nu echt op te wachten?
We zeuren al over alle regels die de overheid bedenkt. Leges die niet meer in ver houding staan.

Hoe wil je trouwens omgaan, als ik gewoon netjes alles blokkeer in mijn deurbel camera? Heb ik dan ook nog een vergunning nodig?

"gerechtvaardigde belang" bestaat er nu ook al. Als mijn fiets, auto voor mijn huis staat, is er al "gerechtvaardigde belang".

Ik zie een hoop complexiteit met je vergunning idee voorbij komen.
23-04-2024, 21:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Hyper: Oh sweet summer AP. Als er één instantie tandeloos is...

Oh, sweet summer AP. Als er één instantie niet voldoende budget krijgt …

FTFY
En dat geldt voor gemeenten net zo. Het Rijk wil alle kosten zoveel mogelijk afschuiven naar 'beneden', ondertussen moet er op vanalles bezuinigd en we betalen niet minder belasting met zijn allen. Ik denk dat het probleem is dat lobbyclubs te succesvol zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.