image

Russische Zeus-crimineel krijgt 2 jaar cel

dinsdag 27 maart 2012, 11:01 door Redactie, 2 reacties

Een Russische cybercriminel drie miljoen dollar probeerde wit te wassen dat via de Zeus-malware van bankrekeningen was gestolen, is in de Verenigde Staten tot een gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. Nikolay Garifulin was lid van een bende katvangers die via Zeus gestolen bedragen moesten witwassen. Oost-Europese cybercriminelen infecteerden via de Zeus banking Trojan de computers van Amerikaanse midden- en kleinbedrijven, om vervolgens toegang tot hun online bankrekening te krijgen. Het geld werd van de bedrijfsrekeningen werd naar de rekeningen van de katvangers overgemaakt, die zich in de Verenigde Staten bevonden.

De bende rekruteerde individuen die op een studentenvisum de Verenigde Staten waren binnengekomen. Vervolgens kregen de nieuw geworven leden valse identiteitsbewijzen om zo bij verschillende banken rekeningen te openen. Zodra de rekeningen onder de valse namen waren geopend, kon het geld van de slachtoffers worden overgemaakt. De katvangers maakten het geld vervolgens over naar buitenlandse rekeningen of namen het geld op en smokkelden dat naar het buitenland.

Katvangers
Garifulin verzamelde het geld dat door de katvangers van de valse bankrekeningen was opgenomen en verdeelde het onder andere bendeleden die het naar Oost-Europa smokkelden. Naast zijn gevangenisstraf moet hij ook 100.000 dollar opgeven en een schadevergoeding van 200.000 dollar betalen. In totaal werden 37 bendeleden aangeklaagd. Van de 27 bendeleden die konden worden gearresteerd, is Garifulin de laatste die veroordeeld is.

Reacties (2)
27-03-2012, 16:30 door regenpijp
Dat is veel 2 jaar voor computervredebreuk, witwassen en fraude...
28-03-2012, 17:44 door Anoniem
Veel te weinig bedoel je ... die lacht zich nu te pletter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.