image

Opstelten opent Nationaal Cyber Security Centrum

donderdag 12 januari 2012, 13:46 door Redactie, 4 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag in Den Haag het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geopend. Het NCSC is onderdeel van de Nationale Cyber Security Strategie en vormt een "solide basis voor de integrale aanpak" van cybercrime. "Uit het tempo waarin een en ander is gerealiseerd, blijkt duidelijk dat de overheid goed doordrongen is van de sense of urgency om de digitale veiligheid goed op orde te brengen", stelt Opstelten.

Het NCSC moet organisaties en instanties bewust maken van, en alert te maken op mogelijke gevaren die ze lopen. Bijvoorbeeld nieuwe, geavanceerde malware waarmee criminelen bedrijfsgeheimen kunnen ontfutselen, een botnet dat de dienstverlening van een bedrijf plat kan leggen, of zelfs de vitale infrastructuur kan aantasten. In het geval van een dreiging, een incident of een crisis, geeft het NCSC bedrijven en instellingen advies en indien gewenst concrete ondersteuning.

Veiliger
Opstelten vraagt vitale sectoren, belangrijke grote bedrijven, multinationals, partners uit de wereld van onderzoek en wetenschap – nationaal en internationaal - om zich bij het NCSC aan te sluiten. Door informatie te delen zou er een beter beeld van de werkelijke impact van cybercrime ontstaan.

"Ik wil overigens absoluut niet de illusie wekken dat onze digitale samenleving nu veilig is. Dat kan niemand garanderen. Maar na vandaag is die wel een stukje veiliger geworden", aldus Opstelten.

Reacties (4)
12-01-2012, 13:55 door Anoniem
Nu maar hopen dat GovCERT een prominente rol heeft anders wordt het een papieren tijger dat helemaal niets kan.
12-01-2012, 15:53 door Anoniem
Van www.govcert.nl :

Vanaf 1 januari 2012 is GOVCERT.NL opgegaan in het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
13-01-2012, 15:01 door Anoniem
...om de digitale veiligheid goed op orde te brengen...


*PROEST*
14-01-2012, 17:14 door spatieman
overheid & ICT = fail..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.