image

Symantec aangeklaagd wegens 'scareware'

donderdag 12 januari 2012, 10:55 door Redactie, 13 reacties

Anti-virusbedrijf Symantec is in de Verenigde Staten aangeklaagd omdat het consumenten via scareware geld uit de zakken zou kloppen. De aanklacht is gericht tegen PC Tools Registry Mechanic en PC Tools Performance Toolkit, die onderdeel van Norton Utilities zijn. De nieuwe versie van de software werd gelanceerd na de overname van PC Tools in 2008.

Volgens een Amerikaanse burger is Norton Utilities scareware vanwege de aanwezige beperkingen en de verschillende "performance utilities" waarvan alleen een testversie beschikbaar is. De aanklacht stelt dat de software scans uitvoert en verschillende potentiële problemen vindt, maar die alleen verhelpt als de software volledig geregistreerd wordt.

"Ten eerste toont Symantec de consument dat de scareware verschillende fouten op de pc, privacydreigingen en andere computerproblemen kan identificeren en verhelpen. Om de waarde van de scareware te demonstreren, laat Symantec de gebruiker de software downloaden om een "gratis diagnostische" scan uit te voeren, die controleert of zulke problemen op de pc van de gebruiker aanwezig zijn. Dan meldt de scareware, op een alarmerende wijze, dat schadelijke fouten en andere dreigingen op de pc aanwezig zijn. Uiteindelijk informeert Symantec de consument dat een aantal van deze problemen gratis wordt verholpen, maar dat het individu de producten moet aanschaffen om de resterende zogeheten fouten te verhelpen", zo is in de aanklacht te lezen.

Scareware
De aanklacht stelt verder dat de scareware niets doet en alleen gemaakt is om valse meldingen te verspreiden en zo omzet voor Symantec te genereren. "Verder kan en biedt de scareware niet de voordelen die Symantec belooft. Overeenkomstig worden consumenten gedupeerd in het aanschaffen van software die niet functioneert zoals geadverteerd, en in feite amper, indien enige, nut heeft." De consument in kwestie huurde een forensisch expert in, die vaststelde dat de Symantec software altijd rapporteert dat het systeem in een slechte conditie is, ook al is dit niet het geval.

"De scareware voert geen echte diagnostische test op de computer uit", zo laat de aanklacht weten. "In plaats daarvan heeft Symantec de scareware bewust ontworpen om altijd, op uiterst onheilspellende manier te melden dat schadelijke fouten, privacyrisico's en andere computerproblemen op de pc aanwezig zijn, ongeacht de werkelijke toestand van de computer." De getroffen consument, die een "class action" rechtszaak wil beginnen waardoor meer gebruikers zich kunnen aansluiten, eist een schadevergoeding van vijf miljoen dollar.

Reacties (13)
12-01-2012, 11:49 door Riviera
Ik vond het een geloofwaardig bericht en wilde de man gelijk geven....tot ik de laatst zin las...
12-01-2012, 11:52 door spatieman
mijn verse windows zou volgens de scan vol met mallware en virussen zitten..
tja.foutje bedankt dan maar???
12-01-2012, 11:59 door Anoniem
hangt er van af, heb je windows 95?
12-01-2012, 12:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-01-2012, 12:36 door Anoniem
"mijn verse windows zou volgens de scan vol met mallware en virussen zitten."

Echt weer een inhoudsloze Spatieman reactie, zoals we gewend zijn. Dit topic gaat over PC Tools Registry Mechanic en PC Tools Performance Toolkit. Deze tools sporen helemaal geen malware en virussen op. Verder geeft Symantec antivirus, net zoals andere bonafide antivirus software, helemaal geen melding van malware en virussen op een schone PC.

Waarom kom je altijd met dit soort onzin reacties spatieman ?
12-01-2012, 12:59 door Anoniem
Het bedrag dat geclaimd wordt is absurd, maar op zich vind ik zo'n zaak (aanklacht) wel goed. Echter, er zijn heel veel bedrijven die deze Symantec-handelswijze toepassen.
12-01-2012, 13:21 door Anoniem
@Riviera: Wanneer je het niet begrijpt staat het wel zo netjes als je dan vragen stelt en niet met je reactie duidelijk maakt dat je IQ onder de 100 zit.

Men moet niet reageren ...... maar wel nadenken.
12-01-2012, 13:31 door Anoniem
Tsja zo zijn Amerikanen. Rasopportunisten. Zeker als er geld te verdienen valt.
Neemt niet weg dat dit toch wel een erg pijnlijke zaak is voor Symantec.
Zo zie je maar, vertrouw niemand in het huidige softwarelandschap ... en blijf
je eigen gezonde verstand gebruiken.
12-01-2012, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem: hangt er van af, heb je windows 95?

En wat is het verschil? Als je Windows 7 installeert (of een nieuwe PC met Windows 7, koopt) krijg je direct een melding dat je systeem niet veilig is. Start je een nieuwe Office krijg je weer een melding. Alsof dat geen scareware is.

Bij Windows 95 had je het voordeel dat je dat in ieder geval niet krijgt.
14-01-2012, 11:51 door Anoniem
Deze scan vinden altijd wel iets, al is met een één register sleutel van een verwijderde snelkoppeling :|

Dan kan ik beter CCleaner adviseren of TuneUp Utilities (30 ONBEPERKT gratis uitproberen, en er zitten wel dingen die handig zijn zoals programma deactiveren map icons aanpassen (wat ****** gewoon in Windows XP zat maar in Vista en 7 gewoon is verwijderd..)).

Software die wel iets vind maar volgens om mijn Creditcard gaat lopen vragen, gaat er met de snelheid van het licht weer af!
14-01-2012, 19:54 door P5ycH0
Ik moet altijd ook zo lachen met m'n mac om die windows popup look-alike gifjes die me op diverse sites waarschuwen dat m'n registry corrupt is, en het met een tooltje gecleaned moet worden.....
15-01-2012, 11:13 door Anoniem
Door P5ycH0: Ik moet altijd ook zo lachen met m'n mac om die windows popup look-alike gifjes die me op diverse sites waarschuwen dat m'n registry corrupt is, en het met een tooltje gecleaned moet worden.....
Ja, je hep lukse paarden, & je hep werkpaarden!.. ;-)

." De getroffen consument, die een "class action" rechtszaak wil beginnen waardoor meer gebruikers zich kunnen aansluiten, eist een schadevergoeding van vijf miljoen dollar."

Even voor de duidelijkheid: Een ieder die zich daarbij aansluit, stel 1.000.000 gerechtigden, krijgen dan dus maar 5.000.000/1.000.000 = $5.-...

Misschien een nieuwe Norton zonder scareware erbij... Ligt aan de jury, rechter...
02-02-2012, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: ... Verder geeft Symantec antivirus, net zoals andere bonafide antivirus software, helemaal geen melding van malware en virussen op een schone PC.


Het feit dat je Symantec als bonafide beschouwd, zegt veel over je kennis. Symantec/Norton is een van de slechtste (zo niet dé slechtste) virusscanners die er bestaan en vrijwel iedereen die meer doet met een pc dan aanzetten, mail ophalen en weer uitzetten, zal dat bevestigen.
Het is groot, log en vertraagt je computer onnodig. Het gedraagt zich als een rootkit (en naar ik mij herinner is daar in het verleden ook al eens ophef over geweest) en het maakt het bijna onmogelijk om over te stappen naar een andere virusscanner, simpelweg omdat het niet op een standaardmanier van je systeem te verwijderen is.
En last but not least laat het ook nog redelijk wat virussen door.

En het scarewareprincipe hanteren ze al langere tijd met constante popups met fakewaarschuwingen die je ertoe proberen te dwingen om hun "veilige" tools aan te schaffen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.