Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Licentie Windows 7 alweer activeren

04-08-2011, 08:56 door Above, 13 reacties
Van de week werd mijn computer zeer onstabiel met een legale versie Windows 7 Pro NL 64bit.
Mijn moederbord heeft een dubbele bios waartussen je kunt switchen als de ene dus niet goed meer werkt. Moederbord is de Asus Maximus IV Extreme. In heb dus de andere bios genomen en nu zeikt Windows dat mijn versie opnieuw geactiveerd moet worden vanwege een verandering in de hardware of stuurprogramma's van de hardware.

Het gratis nummer kun je alleen bellen met een vaste telefoon anders moet je een 020 nummer bellen voor mobiel wat wel geld kost. Ik heb alleen mobiel thuis.

Dit is toch van den zotte dat je nu dus weer kosten kwijt bent om je Windows te activeren?
Ik vind het maar krom.
Reacties (13)
04-08-2011, 09:17 door Riviera
Ze bieden de mogelijkheid om een gratis nummer te bellen, dat vind ik goeie service.
Dat jij geen vaste lijn hebt is jouw probleem...ze bieden blijkbaar zelfs een goed alternatief; wees blij dat het geen 0900 nummer is.
04-08-2011, 14:32 door Anoniem
Als je Skype of Voipbuster installeert kun je mogelijk zonder beltegoed wel naar gratis 0800-nummers bellen. Maar zeker weet ik dat niet, omdat ik Voip-beltegoed heb. Bellen naar 0800 is met Voip in ieder geval gewoon gratis, net als alle vaste nummers in NL, Europa en de VS de eerste vier maanden na opwaarderen tegoed.

Zelf moest ik mijn Windows niet lang geleden opnieuw activeren nadat ik een nieuwe stillere processorkoeler had geplaatst. Dat vond ik eigenlijk wel raar. Maar ik hoefde niet te bellen. Op activeren klikken volstond.
04-08-2011, 17:05 door Anoniem
Als je een OEM-licentie hebt, dan kun je inderdaad alleen activeren door te bellen met MS.

Dit is natuurlijk nogal logisch, omdat je een OEM-licentie kunt kopen icm een pc.
Zou je een retail-licentie hebben gekocht, dan kun je volgens mij 5 keer activeren zonder te hoeven bellen.

OEM is dus goedkoper, maar wel PC-geboden.

mijn 5 centen
04-08-2011, 19:53 door Anoniem
Als ik mijn banden van de auto vernieuw hoef ik toch ook niet naar het postkantoor om opnieuw te registreren.
04-08-2011, 20:05 door Anoniem
Wat was eigenlijk de oorzaak van het onstabiel worden van het systeem?
04-08-2011, 23:39 door johanw
Dat zal je leren legale software te gebruiken, er is een win7 ultimate versie in omloop die je zelf kunt "activeren" (al is een BIOS upgrade soms nodig, een deel van de keys om dit te doen zitten in het BIOS).
05-08-2011, 01:47 door Ilja. _V V
Ja, heb je "The Mother of all Motherboards" tot je beschikking, steek je daarvan de BIOS in de fik!!! Hoe krijg je het voor elkaar?!?!?!... ;-)

Ongeacht versie is mijn ervaring dat je elke legale Windows gewoon via het Internet kan heractiveren. Het staat verder in de licentieverklaring, & volgens mij zelfs in de EULA, dat bij bepaalde veranderingen heractivatie verplicht is. Dat geld met name voor processor, moederbord, BIOS & hardeschijf, maar ook als je de software/OS echt helemaal over de kop veranderd c.q. repareert.

Wat je bedoeld met "instabiel" begrijp ik niet. Als je Windows zekere tijd goed werkte, & "opeens" de computer instabiel werd, is dat meestal het gevolg van recentere veranderingen in de hard/software. Als je dan je BIOS verdenkt, & daarom vervangt omdat je er toch twee hebt, dan is het logisch dat je opnieuw moet activeren, want de ene BIOS is de andere niet, zowel qua merk als serienummer.

Zit je in Australie of in de Himalaya & moet je met een satelliettelefoon naar Amsterdam bellen ofzo? Ja, dat kan duur worden... Goed luisteren, ongeveer 100 knopjes drukken, klaar. Minder dan een standaard SMS... ;-)

Schakel je BIOS gewoon terug, schakel daarna in Systeem Automatisch herstarten na systeemcrash UIT, bestudeer je BSoD, & corrigeer je laatste wijzigingen. Ook dan is heractiveren waarschijnlijk verplicht, maar doe dat dan gewoon via Internet.
05-08-2011, 07:39 door Ivanhoe
Ten eerste denk ik, dat je aardig aan het stunten bent geweest.
Ten tweede is ook mijn ervaring dat je Windows 99 van de 100 keer gewoon kunt her-activeren via internet.
En tenslotte zou je eens kunnen bedenken wat je wel hebt, omdat je betaald voor een Microsoft product.
Je hebt dus bijvoorbeeld geen last van DIT:
http://www.automatiseringgids.nl/it-in-bedrijf/beheer/2011/20/malware-op-je-mac-zoek-het-zelf-maar-uit.aspx
En ook het navolgende zal jou geen parten spelen:
http://webwereld.nl/column/107486/steve-jobs-is-een-smiecht--column-.html
En natuurlijk hoef je bij Linux nooit te activeren.
http://nl.opensuse.org/Welkom_bij_openSUSE.org
05-08-2011, 08:45 door Anoniem
Als windows instabiel wordt , dan moet je hardware/bios naar default terugbrengen.

Zeker niet gaan overclocken.
05-08-2011, 08:48 door Mysterio
Het is leuk dat je roept een legale versie te hebben, maar is dat wel zo? Dit is namelijk een configuratie die niet met een OEM licentie komt. Een OEM licentie is een computergebonden licentie, en gezien de EULA moet je opnieuw activeren na een aantal handelingen. Dit zijn handelingen die de normale gebruiker niet zal uitvoeren, zoals een moederbord vervangen, de installatie op een andere schijf imagen en meer van dien. Zulke veranderingen doen Windows vermoeden dat de OEM licentie niet meer gekoppeld is aan dezelfde computer (hardware)

Wat is een computer? Vervang jij alles behalve de kast, spreek je dan over een nieuwe computer? Ergens heeft men de grens getrokken en omdat er altijd uitzonderingen zijn kun jij een nummer bellen om je installatie weer legitiem te krijgen.

Terug naar mijn eerste opmerking: Vervang jij genoeg hardware, dan is jouw OEM licentie niet meer legaal. Zwart-wit bekeken dus.

Het lijkt mij dat de OEM er niet tegen kan dat jij van BIOS wisselt.

Hoe de retail hier mee omgaat is me niet helemaal helder. De retail zal toch ook moeten bijhouden waar en hoe vaak hij staat geïnstalleerd.
05-08-2011, 14:27 door Anoniem
Ik heb een officiele retail versie van WIN7 Home Premium maar bij elke wisseling van het moederbord, keer of 2 per jaar, moet ik ook opnieuw activeren. Via de telefoon kan dat binnen 10 minuten en gratis dus ik zie het probleem niet zo.
Als je bij een OEM licentie een major hardware wissel doet, moederbord vervangen valt daar wel onder, dan heb je een licentie probleem. Mogelijk dat het aanroepen van het backup BIOS wordt herkend als een ander moederbord. Je kunt het BIOS toch herstellen d.m.v. het backup BIOS? Lijkt me dat dit je route zou moeten zijn.
05-08-2011, 15:03 door Anoniem
Ik gebruik geen XP meer, maar heb in het verleden zonder problemen meerdere XP-OEM's 'witgewassen' na veranderde hardware. Gewoon bellen. Je kunt kiezen tussen computerstem of iemand aan de helpdesk, die je verteld, dat je bijv. moederbord vervangen moest worden, maar de rest van je computer hetzelfde is. Je geeft die code in beeld via toetsen op aan de computerstem of via spraak aan de heldeskmedewerker en krijgt een nieuwe activatiecode.

Overigens heb ik ook niet meer gebruikte XP-OEM-licenties op totaal andere computers geïnstalleerd. Wil activatie via internet niet lukken, meestal lukte dat gewoon, met zo'n telefoontje als boven beschreven altijd tot nu toe opgelost.

Of dat met Vista of 7 ook kan, weet ik niet. Maar ik heb nog een al ongeveer jaren niet gebruikte Vista-OEM.
06-08-2011, 10:42 door Above
Door Anoniem: Wat was eigenlijk de oorzaak van het onstabiel worden van het systeem?

Ik had IPv6 aangezet in het modem. Mijn netwerkverbinding kreeg ook netjes een IPv6 adres. Volgens eventviewer waren hier schijnbaar kritische fouten door veroorzaakt met iedere keer een kernel-power als gevolg. Vastlopers met daarna een blauw scherm. Niet meer willen opstarten en alleen zo een witte underscore laten zien. IPv6 uitgezet en alles werkt weer zoals vanouds.

Dankzij Google de oorzaak dus kunnen vinden.

Voor de persoon die over overklokken begon. Dit bord is standaard al overgeklokt van 3400MHz naar 3800MHz met een temperatuur van 38 graden(waterkoeling). Turbo mode staat in de standaard instellingen aan. Werkt gewoon stabiel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.