image

Elektronisch Patiëntendossier niet controversieel

vrijdag 12 maart 2010, 14:30 door Redactie, 8 reacties

De Eerste Kamer heeft deze week besloten dat het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) geen controversieel onderwerp is. De behandeling van het wetsvoorstel zal dan ook doorgaan. Alleen voorstellen en onderwerpen waarvan behandeling door een ander kabinet tot een andere uitkomst zal leiden, worden controversieel verklaard.

Uiteindelijk kreeg geen van de voorgestelde onderwerpen deze status toegekend, dus ook niet het EPD wat door de fracties van VVD, GroenLinks, Partij van de Dieren en Fractie Yildirim op de lijst was gezet.

Wetsvoorstel
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport/Jeugd en Gezin (VWS/JG) spreekt nu op 22 maart met een tiental wetenschappers en vertegenwoordigers van beroepsorganisaties in de gezondheidszorg over de invoering van een landelijk EPD.

Het rondetafelgesprek dient als voorbereiding op de behandeling van het wetsvoorstel en volgt op de expertbijeenkomst van 9 december vorig jaar. Op 13 april wordt de inbreng voor het nader voorlopig verslag bij het wetsvoorstel verwacht.

Reacties (8)
12-03-2010, 14:44 door Anoniem
Is er eigenlijk wel behoefte aan het EPD? Het is heel leuk om vanuit de overheid regels en boetes op te leggen om mee te doen aan het EPD maar willen artsen dat wel? Als je bijvoorbeeld de wbsn-z wet naleest dan zie je dat het vastleggen en uitwisselen van BSN's verplicht is.
12-03-2010, 15:23 door Preddie
Nu maar hopen dat het alsnog wordt tegen gehouden door de eerste kamer.
12-03-2010, 15:51 door Anoniem
Bezuinigen?
laten we gewoon de hele kamer naar huis sturen tot de volgende verkiezingen
Hebben we meteen een gedeelte van 't begrotingstekort weggewerkt
12-03-2010, 16:12 door Anoniem
Het hele probleem met de Nederlandse (en Franse, Engelse en Amerikaanse) politiek is dat alles via en door hobby-clubs en lobby clubs geregeld wordt.
Hierdoor krijg je tegenstrijdige wetgeving, tegenstrijdige regelingen en 'markt' gevallige wetgeving doorgedrukt wordt zonder dat er iets zinvols voor de burger tegenover staat.
Politici zijn niet geneigd hun 'toekomstige' werkgevers tegen het zere been te schoppen en vervolgens is er NIEMAND meer die voor de burgers' rechten opkomt.

EPD: artsen willen het niet eens aanraken met een scalpel en handschoenen, dus het komt niet uit mensen die daadwerkelijk iets ermee zouden moeten doen. Artsen hebben overigens als vuistregel dat men nooit de fouten van een andere arts overneemt. Dus zullen zij alle testen zelf nog eens dunnetjes overdoen. Voor 99% van de mensen betekent dat ze zelfs nooit bij een acute opname hun bloedgroep opgezocht zal worden laat staan andere zaken, dat wordt allemaal op de SEH gematched.

Wie heeft er WEL een voordeel bij? Medicijnenfabrikanten (lekker grasduinen in data) en zorgverzekeraars.

EPD is dus op meer dan een manier controversieel.
12-03-2010, 17:26 door Anoniem
Maar ja dus mijn brief waar ik tegen of voor het EPD die we als alle Nederlanders van Minister Klink kregen,wordt zomaar dus nietig verklaard.
Dat betekend dat misschien al mijn medische gegevens dan toch zonder mijn mede weten en toestemming in een EPD worden gestopt.
Dat mag dus niet zomaar.
Dus daar heb je het weer de overheid,trekt zich nooit wat van de burgers aan.
Dat is dus echt in strijd met onze democratie.
Mogelijk luisteren de provenciale en gemeente overheden meer naar de burger,dan het landelijke kabinet.
Ik hoop dus echt dat het komende kabinet dus wel meer naar de burger gaat luisteren,dan al dat achterkamertjes gedoe,en zo maar wetten door de strot gaan duwen die de privacy van de burger in gevaar kan brengen.
15-03-2010, 08:25 door spatieman
het EPD wordt de totale ondergang, als de US hun zin doorzet, voor het verkrijgen van onze EPD gegevens, voorzie ik veel shit.

ik denk ook dat mensen die NEE zeiden tegen het EPD, dat er toch een EPD database wordt aangelegd.
15-03-2010, 23:28 door Anoniem
Door Anoniem: Maar ja dus mijn brief waar ik tegen of voor het EPD die we als alle Nederlanders van Minister Klink kregen,wordt zomaar dus nietig verklaard.
Nietig verklaard? Hoezo?
15-03-2010, 23:29 door GNOE Inc.
Door Anoniem: Maar ja dus mijn brief waar ik tegen of voor het EPD die we als alle Nederlanders van Minister Klink kregen,wordt zomaar dus nietig verklaard.
Nietig verklaard? Hoezo?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.