image

Nederlandse politie helpt China met cybercrime

donderdag 19 november 2009, 13:49 door Redactie, 14 reacties

De Nederlandse en Chinese politie gaan nauwer samenwerken, onder andere bij het bestrijden van cybercrime, daar hebben Minister Ter Horst en haar Chinese collega Meng Jianzhu een samenwerkingsovereenkomst voor ondertekend. De overeenkomst richt zich vooral op het voorkomen en bestrijden van bepaalde vormen van criminaliteit en bevat afspraken over het uitwisselen van algemene informatie, expertise en kennis. Steeds meer vormen van criminaliteit hebben een internationaal karakter.

In de afspraken met China wordt een aantal terreinen expliciet genoemd: illegale handel in verdovende middelen, financiële en economische misdrijven, illegale handel in vuurwapens en radioactief materiaal, mensensmokkel en mensenhandel, vervalsing van paspoorten en computercriminaliteit.

Reacties (14)
19-11-2009, 14:40 door Anoniem
Dat is handig, het is algemeen aanvaard dat China achter de 'targeted attacks' zit. Kennelijk gaat onze politie hen inlichten over geslaagde en minder geslaagde pogingen.
19-11-2009, 14:48 door Anoniem
Heel erg leuk en aardig maar laat die gaste nou eens de boel in nederland op orde zetten en inplaats van constand bonnen uitdelen voor niks eens bijv. de gevanis beter bewaken.
19-11-2009, 14:49 door Anoniem
"Informatie die betrekking heeft op natuurlijke personen, met uitzondering van police-to-police-informatie, kan slechts worden verkregen via een verzoek om wederzijdse rechtshulp."

Met andere woorden, de politie heeft carte blanche om zonder officiele rechtshulp verzoeken informatie over natuurlijke personen uit te wisselen ?
19-11-2009, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem: Heel erg leuk en aardig maar laat die gaste nou eens de boel in nederland op orde zetten en inplaats van constand bonnen uitdelen voor niks eens bijv. de gevanis beter bewaken.

Onzin, deze bewaking doet de politie niet.
19-11-2009, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem: "Informatie die betrekking heeft op natuurlijke personen, met uitzondering van police-to-police-informatie, kan slechts worden verkregen via een verzoek om wederzijdse rechtshulp."

Met andere woorden, de politie heeft carte blanche om zonder officiele rechtshulp verzoeken informatie over natuurlijke personen uit te wisselen ?

Ja, maar alleen wanneer het algemene info is en geen politie-informatie. Bovendien hoort daar een overeenkomst bij met verdere afspraken.
19-11-2009, 15:22 door Anoniem
Heel fijn... en is er enige garantie dat de Chinezen dezelfde definitie van 'cybercrime' hanteren als de Nederlanders? Zouden ze misschien ook niet graag wat mensen opsporen die kritiek op de Chinese overheid hebben? Toch een fijne gedachte dat wij ze daar misschien wel een handje bij willen helpen, nietwaar?
19-11-2009, 15:48 door Anoniem
"Dat is handig, het is algemeen aanvaard dat China achter de 'targeted attacks' zit. Kennelijk gaat onze politie hen inlichten over geslaagde en minder geslaagde pogingen."

Indien je overigens geinteresseerd bent in de achtergronden van dit soort aanvallen, dan raad ik je sterk aan om eens het boek 'The Dark Visitor' van Scott Henderson te lezen. Hij heeft diepgaand onderzoek gedaan m.b.t. de hacking scene in China, en heeft daarover onderstaand boek geschreven :

Scott Henderson: The Dark Visitor
http://www.scribd.com/doc/14526805/The-Dark-Visitor

Website van Scott Henderson m.b.t. de nieuws over de hacking scene in China : http://www.thedarkvisitor.com/
19-11-2009, 16:08 door Anoniem
Alles en iedereen in China wordt zogenaamd gemonitord, maar voor de westerse wereld is daar qua ongein maar weinig van te merken.

China is corrupt en dat Ter Horst met Meng Jianzhu wil samenwerken is absoluut verwerpelijk.

Een 'vooruitgang' die op zijn minst absoluut belachelijk te noemen is.
19-11-2009, 18:00 door Anoniem
Ik dacht dat wij training nodig hadden in cybercrime omdat de nederlandse politie zo ver achter liep (nieuws van een paar dagen terug)? Gaan we dan nu onze non-expertise met china delen...
19-11-2009, 20:22 door quikfit
De Nederlandse tak van de belastingdienst(lees:politie)heeft nergens tijd en mensen voor,behalve voor dit soort ver van mijn bed show activiteiten,zet eerst de boel in de B.V. NL maar weer eens op poten door criminelen van straat af te halen en ze eens echt te straffen.
19-11-2009, 21:37 door Anoniem
WHAHAHAHAHAHAHAHAHA PROEST..........................................meer kan ik hier niet op antwoorden....Kijk gelijk ff op de hyvespagina van onze bvd-ers


Het Orakel
19-11-2009, 21:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-11-2009, 09:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Heel erg leuk en aardig maar laat die gaste nou eens de boel in nederland op orde zetten en inplaats van constand bonnen uitdelen voor niks eens bijv. de gevanis beter bewaken.

Onzin, deze bewaking doet de politie niet.

Dit is geen onzin, dit is een mening. En dat zouden ze wel moeten doen.
20-11-2009, 11:10 door Anoniem
Door K0MP0D: De kop had beter kunnen luiden: China help Nederland met cybercrime.


Want de marginale expertise die onze justitie bezit op dit vlak kan China allang zelf leveren. Samenwerking is niet hetzelfde als hulp leveren.

Ik dacht precies hetzelfde. Het lijkt mij dat China veel verder is met het opsporen van internet 'criminaliteit'.

Door Anoniem: China is corrupt en dat Ter Horst met Meng Jianzhu wil samenwerken is absoluut verwerpelijk.

Dat China enigzins corrupt is, is algemeen bekend.... maar volgens mij is het in Nederland niet veel anders, alleen maken ze het hier niet openbaar.
De Nederlandse regering heeft wel commentaar op de vrijheid van meningsuiting in China en het monitoren daarvan, maar ondertussen willen ze blijkbaar daarin wel een handje mee helpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.