image

Camera met foto's terreurverdachten verkocht op eBay

woensdag 1 oktober 2008, 11:49 door Redactie, 2 reacties

Een koper van een fototoestel op veilingsite eBay kreeg meer dan waar hij op rekende toen hij 20 euro voor het apparaat neerlegde. Op de geheugenkaart stonden foto's van terreurverdachten, hun namen, vingerafdrukken en zelfs foto's van raketwerpers en raketten. De verborgen afbeeldingen zijn waarschijnlijk afkomstig van inlichtingendienst MI6, hoewel het Ministerie van Buitenlandse Zaken niet wilde reageren op de bewering dat een MI6-agent zijn fototoestel zou hebben verkocht. Een ander bestand op de geheugenkaart zou als "top secret" bestempeld zijn en bevat informatie over een versleuteld computersysteem dat MI6-agenten in het veld gebruiken.

De foto's op de camera zouden onder andere van de 46-jarige al-Qaeda officier Abdul al-Hadi al-Iraqi zijn, die vorig jaar door de CIA in Irak werd gearresteerd. Volgens Neil Doyle, auteur van 'Terror Base UK', houden de MI6-bestanden verband met een operatie tegen Iraakse opstandelingen en zou het lekken van de gegevens levens in gevaar kunnen brengen. De Britse tabloid The Sun wist een aantal van de foto's te bemachtigen.

Reacties (2)
01-10-2008, 15:38 door Anoniem
Als het waar is dat een MI-6 agent dit op zijn geweten heeft, wil ik hem of haar niet bang maken. Een geheim agent mag überhaupt dit soort fouten niet maken. Daar wordt ie jarenlang voor getraind.

Meestal betekent dit ontslag op staande voet, en mogelijk ook inclusief de commander die boven hem stond.
01-10-2008, 16:34 door prikkebeen
Ik vind het ook erg vreemd dat die camera's niet met het serienummer gekoppeld staan aan de onderzoeker die op dat moment dat ding gebruikt. Erg amateuristisch moet ik nu aan denken en dan druk ik me nog zachtjes uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.