image

Zo klinkt een telefonische phishingaanval (video)

maandag 5 november 2012, 14:44 door Redactie, 8 reacties

Phishingaanvallen waarbij criminelen mensen thuis bellen en vragen om tancodes door te geven komen nog steeds voor, maar één slachtoffer besloot het gesprek op te nemen. Peter de Groote uit het Belgische Bonheiden werd door een Nederlandse vrouw opgebeld die beweerde van de ING te zijn. Ze meldde dat er de laatste tijd veel fraude met internetbankieren bij ING is en er een nieuw beveiligingssysteem is ontwikkeld.

Hiervoor moet De Groote zijn rekening updaten. De man vertrouwt het niet en neemt het gesprek op. "We zijn uit Nederland gekomen om speciaal deze update uit te voeren en om bij te springen", zegt de vrouw.

Vervolgens vraagt de vrouw om het wachtwoord, waarbij De Groote laat weten dat de oplichter door de mand is gevallen. VTM maakte onderstaande video.

Reacties (8)
05-11-2012, 15:19 door Anoniem
denk een filmpje te zien over oplichters, krijg ik reclame voor een auto...
05-11-2012, 15:26 door Anoniem
Kun je nagaan hoe makkelijk het tegenwoordig is. Het is tevens ook verdomd makkelijk om de klanten van alle banken in bijvoorbeeld Nederland op de hoogte te stellen van dit probleem. Bij de eerst volgende brief die de bank stuurt dienen ze enkel een A4'tje toe te voegen met de mededeling dat ze dit soort telefoontjes nooit moeten opnemen.
05-11-2012, 18:16 door Anoniem
Oplichters zeggen altijd heel vaak "zeg maar" als ze iets aan het beweren zijn wat niet waar is.
Let er maar eens op. Bij Tros Opgelicht en Undercover in Nederland hoor je dat ook de hele tijd.
05-11-2012, 19:39 door Anoniem
Wat me het meest opviel was... hee , heeft de ING ook een e-dentifier? Waarom weet ik dat niet, en waarom werk ik nog met die TAN codes :) .. verder is het goed dat dit een keer onder de aandacht gebracht is. Een gezonde dosis gezond verstand, daarmee kom je een heel end.
06-11-2012, 10:21 door Anoniem
Dit illustreert maar weer eens dat de boodschap dat de bank nooit om je wachtwoord zal vragen niet vaak genoeg herhaald kan worden. Deze man trapte er niet in, maar de oplichters bewandelen deze weg omdat genoeg mensen er wel intrappen.

Dit type phishing haakt naar mijn idee in op het beeld dat alles wat je bij een bank hebt ondergebracht in een soort kluisje zit waar ook de bank zonder jouw wachtwoord niet bij kan. Dat je bij aanloggen alleen maar door een toegangscontrole bij de ingang van de bank gaat, en bij transacties inleggen alleen maar een handtekening op je overboekformuliertje zet, is kennelijk niet duidelijk. De bank kan zelf overal bij, ze vragen je niet om die wachtwoorden om zelf toegang te krijgen maar om zeker te weten dat jij echt bent wie je zegt te zijn. Misschien is dat een uitleg die aan de boodschap dat banken nooit om wachtwoorden vragen moet worden toegevoegd.
09-11-2012, 10:13 door Anoniem
Moeten ze eens bij mij proberen, ga ik ze helemaal uithoren xD
15-11-2012, 13:33 door Anoniem
Was maandag dupe van een indiaanse phishing bende, duidelijk te horen op callcenter achtergrond. Gaven zich als Microsoft Certified Partners, en zeiden dat je computer was gehackt door een Malaysian Junk Mail bende.(spraken alleen maar engels) beweerde dat ze vanuit Manchester UK belde. Ze kwamen zeer overtuigend over door fout meldingen en waarschuwingen mij te laten zien in mijn microsoft logboek. Dus ik trapte erin. Via "showmypc" hebben ze toegang gekregen tot mijn computer in de veronderstelling dat ze gratis de boel gingen opschonen. Nee dus, ze wilde dat ik een programma kocht voor ca. €217,00, via een nep site. Toen ik weigerde begonnen ze alles te verwijderen op mijn startpagina en via een ms dos scherm waren ze alles aan het uploaden. Ik trok de stekker om verder erger te voorkomen.

De dommelingen hebben wel gisteren teruggebeld met het zelfde verhaal maar ipv anoniem bellen hadden ze een nummer 031738508127 op mijn telefoon achtergelaten.

Ter info dus
20-11-2012, 14:10 door Anoniem
Deze engels sprekende man heeft mij ook al 2 keer gebelt , met het verhaal dat mijn comp besmet was.
toen ik zei dat ik geen computer had ,gooide hij de tel erop.
hij gebruikte hetzelfde tel nr 031738508127
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.