image

Nederlandse hacker aan VS uitgeleverd

dinsdag 12 juni 2012, 09:31 door Redactie, 14 reacties

Een Nederlandse hacker is aan de Verenigde Staten uitgeleverd omdat hij zich schuldig aan creditcardfraude zou hebben gemaakt. De 21-jarige David Benjamin Schrooten, in hackerkringen beter bekend als Fortezza, werd in maart in Roemenië gearresteerd. Afgelopen zaterdag leverden de Roemeense autoriteiten hem aan de VS uit. Volgens de aanklagers beheerde Schrooten een website waarop gestolen creditcardgegevens werden verkocht.

De handlanger van de Nederlander, een 21-jarige Amerikaan, zou computers van Amerikaanse bedrijven hebben gehackt om zo creditcardgegevens te kunnen stelen. Op de machines werd malware geïnstalleerd die de persoonlijke informatie van creditcardtransacties op de point of sale (POS) terminal kopieerde. Vervolgens stuurde de malware deze gegevens door naar een server van het duo. In totaal zouden 4800 creditcardnummers zijn buitgemaakt.

Schade
"De verdachte heeft financiële instellingen en slachtoffers wereldwijd schade berokkend", aldus procureur-generaal Jenny Durkan. Bij één transactie van Schrooten zouden 44.000 creditcardnummers zijn verhandeld, wat financiële instellingen miljoenen dollars schade zou hebben gekost. "Cybercriminelen moeten weten dat we ze zullen vinden en vervolgen", gaat Durkan verder.

"De succesvolle arrestatie en uitlevering van David Benjamin Schrooten toont de toewijding van de Secret Service en het ministerie van Homeland Security om zowel binnenlandse als buitenlandse cybercriminelen te vervolgen."

Aanklacht
De Nederlander wordt van samenzwering, fraude met het verkrijgen van toegang tot een apparaat, bankfraude, het bewust beschadigen van een computer en identiteitsdiefstal beschuldigd. Bij elkaar opgeteld zou de Nederlander tot een maximale gevangenisstraf van zo'n 60 jaar en een boete van 1,75 miljoen dollar kunnen worden veroordeeld.

Reacties (14)
12-06-2012, 11:10 door Anoniem
Oh, dus Roemenie levert zo maar even een Nederlander uit?? Geen enkele Roemeen meer toelaten in Nederland dus!
12-06-2012, 11:16 door Whoops
Ik ben over het algemeen geen voorstander van het uitleveren aan de VS.
Echter, mensen die dergelijke financiële fraude plegen, geen probleem.
12-06-2012, 11:27 door Anoniem
absurd. Gezien de leeftijd en type misdaag zou een straf naar Nederlandse maatstaven hier wel voldoende zijn om hem te corrigeren. itt wederkerende geweldadige overvallers is hier nog wel een normale burger van te maken die kan bijdragen aan de maatschappij. Elke week in een bak in de VS is dan echt teveel. Schandalig dat Nederland hier aan meewerkt en draaideurcriminelen hier in 1 dag na overval weer buiten staan.
12-06-2012, 12:25 door Anoniem
Perfect dat dit zo hard gestraft wordt.
De drempel om dit soort misdaden te begaan wordt steeds lager en meer geaccepteerd in de hackerswereld.
Er moet dus duidelijk worden gemaakt dat dit niet zomaar "spelletjes" zijn.
12-06-2012, 16:00 door spatieman
goh, verwonderlijk..
tijd dat yankee hackers maar ook eens uitgeleverd worden en tegen de muur worden gezet.
12-06-2012, 20:25 door Anoniem
tja, meer asperges eten en dan zou hij nog een kans maken
13-06-2012, 08:53 door Anoniem
Schrooten is niet gearresteerd vanwege de geweldige opsporingscapaciteiten van overheden. Hij is gedoxed door z'n concurrenten. http://www.dansclements.com/html/Fortezza/Fortezza1.PNG
Desalniettemin heb ik geen medelijden met hem. Have fun in de US zou ik zeggen.
13-06-2012, 10:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-06-2012, 13:14 door Anoniem
klote voor zo'n jonge getalenteerde persoon, ik hoop voor hem dat er in de usa geen back door trojan geïnstalleerd wordt!
16-06-2012, 19:11 door Anoniem
Het gaat niet zozeer om de knul an sich, maar dat ons rechtsysteem wordt omzeild door de USA en dat jullie dat OK vinden. Emoties zijn een slechte rechter. Dan moet je ook niet zeuren als de USA bevindt dat jullie iets illegaals doen dat hun 'schaadt' en je kan fluiten naar wat WIJ Nederlanders een eerlijk proces zouden noemen.
Sorry maar dat is niet zoals het hoort te gaan. Nu komt de USA autoriteit over als crimineel binnen het recht, een soort witteboordencrimineel. Dat is niet hoe een autoriteit zich zou moeten opstellen. Autoriteit wordt verleent door de bevolking, en bestaat slechts omwille van de bevolking. Zij zouden ook niet aan de haal moeten gaan met de regelgeving. Niet zozeer de technische regelgeving, maar de bedoeling van de regelgeving. Dat geldt dubbel zo voor hen als voor de burger, omdat zij een voorbeeldfunctie hebben.
17-06-2012, 01:34 door Anoniem
Dat wordt 30 jaar bukken voor de grote negers in D-block. En alle Nederlanders die het hier niet mee eens zijn horen ook in diezelfde gevangenis te eindigeen.
17-06-2012, 17:25 door Anoniem
Wat een discussie of het al dan niet geoorloofd is hem op deze illegale wijze te berechten. Hoezo illegaal? Vraag dat maar aan al z´n slachtoffers. Die gozer mogen wat mij betreft opsluiten en de sleutel weggooien.
17-06-2012, 19:50 door Anoniem
Haha, ik ken deze kerel, woon(de) 800 meter hier vandaan!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.