image

Vrouw moet versleutelde laptop van rechter ontsleutelen

dinsdag 24 januari 2012, 09:19 door Redactie, 11 reacties

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat een vrouw die haar laptop had versleuteld en van hypotheekfraude wordt verdacht, de gegevens op haar computer moet ontsleutelen. De vrouw zou in dit geval niet aan haar eigen veroordeling meewerken, zo oordeelde de rechter. Tijdens het onderzoek naar Ramona Fricosu werd een versleutelde laptop in beslag genomen. Vervolgens werd het gerechtshof gevraagd om Fricosu zover te krijgen dat ze het wachtwoord zou afstaan, of de onversleutelde gegevens zou overhandigen.

"Het ontsleutelen van de gegevens op de laptop kan en is op zichzelf een getuigenis", aldus EFF advocaat Marcia Hofmann. "Het bevelen van een beschuldigde plaatst haar in een situatie die het vijfde amendement juist moet voorkomen." De rechter zag dat anders en stelde dat het vijfde amendement niet opgaat door van de verdachte te eisen dat ze de onversleutelde inhoud van haar laptop toegankelijk maakt. Hij baseert zich op de All Writs-wetgeving, die uit 1789 dateert, en gebruikt is door de overheid om telefoonmaatschappijen mee te laten helpen met surveillance, en ook voor het ontsleutelen van harde schijven zou gelden.

Nationaal belang
De advocaat van Fricosu wil in hoger beroep gaan, zo laat hij tegenover Cnet weten. "Dit is een zaak van nationaal belang. Het moet niet als het zoveelste vierde amendement proces worden behandeld."

Daarnaast zou de vrouw wegens verschillende redenen mogelijk niet meer in staat zijn om haar laptop te ontsleutelen. "Als dat het geval is, dan zullen we dit aan de rechtbank rapporteren, en de wet is duidelijk dat mensen niet gestraft kunnen worden voor dingen die ze niet meer kunnen doen."

Terrorisme
Bij het overtuigen van de rechter werd door de openbare aanklager ook de "terreurkaart" gespeeld. Als de rechter de vrouw niet zou dwingen de laptop te ontsleutelen, zou er een concessie aan haar en potentiële criminelen worden gedaan, die zich met kindermisbruik, nationale veiligheid, terrorisme, financiële misdrijven en drugshandel bezighouden. dat het versleutelen van digitaal bewijs ervoor zorgt dat vervolging onmogelijk is.

Reacties (11)
24-01-2012, 09:28 door Mysterio
Hmmm... In de US of A werkt alles een beetje anders. Het is inderdaad mogelijk dat de eis komt dat de data onversteuteld aangeleverd moet worden. Vaak eist de jury dit, maar de rechten kan dit ook. Echter de voorwaarde is dat het zeker is dat die data belastend is en zonder deze data moet veroordeling ook mogelijk zijn. Ofwel: het moet al vaststaan dat de mevrouw in kwestie schuldig is.

In dat geval werkt ze niet meer mee aan haar veroordeling, ze werkt wel mee aan het bepalen van de strafmaat.

Aangezien er al wordt gedreigd met de kaarten terrorisme en meer van die onzin, zal de bewijslast nog niet rond zijn. In dat geval mag de rechter niet meegaan in dit wansmakelijk toneelstuk.
24-01-2012, 10:38 door netpython
Die encryptie software meldt tijdens de installatie vaak genoeg dat een zo lang mogelijke sleutel gebruikt moet worden ivm de veiligheid. Ik kan mij goed voorstellen dat je de sleutel niet meer weet. En dus kan je inderdaad niet meer gedwongen worden om iets te doen wat je niet kan.

Ecryptie is wel fijn indien een ander je laptop heeft gekraakt en het systeem vol heeft gepropt met belastend bewijs.
Het wordt wel heel lastig om jezelf dan nog te redden.
24-01-2012, 10:59 door quikfit
Een wet uit 1789.....die ook voor harde schijven zou gelden......
24-01-2012, 12:32 door kloek8
altijd weer lachen met die amerikanen
24-01-2012, 16:55 door Anoniem
Door quikfit: Een wet uit 1789.....die ook voor harde schijven zou gelden......
Alleen in Amerika..
24-01-2012, 18:40 door Anoniem
De politie komt binnen met een huiszoekingsbevel. Ze nemen enkele boeken mee uit de boekenkast om de tekst en informatie te bekijken en interpreteren. Op het politiebureau aangekomen blijken de boeken in een vreemde taal geschreven die alleen de verdachte kan vertalen. De agenten snappen van alle tekens die ze voor zich zien geen snars en eisen van de rechter dat de verdachte de boeken maar even vertaald naar iets wat ze wel begrijpen. Ik noem het verplicht moeten ontsleutelen van de gegevens een regelrechte aanfluiting van het recht om niet mee te hoeven werken aan de bewijslast tegen je. Als de agenten het niet binnen de gestelde tijd zelf kunnen interpreteren wat de gegevens betekenen dan hebben ze gewoon pech. De vraag is wat er nu zo bijzonder aan de All Writs-wetgeving is dat het meer zou gelden voor de gegevens op die laptop dan dat wat ik hierboven schets.
24-01-2012, 19:18 door Morbius
The act in its original form was part of the Judiciary Act of 1789. The current form of the act was first passed in 1911[1] and the act was amended several times since then.

ik vond het ook al raar dat een wet uit 1789 voor teleffonverkeer zou gelden, maar hij is dus al meerdere malen aangepast.
24-01-2012, 20:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door quikfit: Een wet uit 1789.....die ook voor harde schijven zou gelden......
Alleen in Amerika..

Dat toont aan dat ze toen in ieder geval (wel) gedegen wetgeving in elkaar staken. Zodat niet bij iedere nieuwe techniek de wetgeving aangepast moet worden door mensen die de techniek niet snappen.

Ook in Nederland zijn er stapels wetten die goed genoeg zijn voor de meesten computermisdrijven. Als je maar logisch redeneert. Dat is echter bij veel mensen een probleem.

Peter
24-01-2012, 20:46 door Anoniem
Disk volledig encrypten met daarin een hidden container, dat zal ze leren. :)
24-01-2012, 22:15 door SLight
Door Anoniem: Disk volledig encrypten met daarin een hidden container, dat zal ze leren. :)

Dan moet je weer bewijzen waarom je losse partities hebt versleuteld in plaats van FDE en Windows 7 heeft een aparte bootpartitie die niet te versleutelen is, ook al is de bootpartitie ook uit te schakelen bij de installatie, zodat die in de system32 map (?) komt.
25-01-2012, 10:48 door nicosc
Het beste in dit geval is om een Rubberhose filesysteem te gebruiken, Hierdoor kan zij iets decrypten en dus meewerken maar heeft de rechter in zo'n geval geen idee of dit het juiste is en of er nog iets anders geencrypt is.
zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Rubberhose_%28file_system%29
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.