image

TomTom schendt privacy weggebruikers

donderdag 12 januari 2012, 11:47 door Redactie, 5 reacties

TomTom schendt de privacy van weggebruikers, omdat de aan de gebruiker gevraagde toestemming voor verwerking van geolocatiegegevens en de bijbehorende informatie onvoldoende specifiek is, zo heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vastgesteld. TomTom verwerkt voor zichzelf de geolocatiegegevens die worden opgeslagen op de offline en online apparaten om verkeer en wegen in kaart te brengen.

Aangezien geolocatiegegevens gevoelige persoonsgegevens zijn, mogen deze alleen met voorafgaande toestemming van de gebruiker worden verwerkt en moet de gebruiker voldoende worden geïnformeerd. "Geolocatiegegevens geven een indringend beeld van iemands gedrag. Daarom moeten de betrokkenen toestemming geven als een bedrijf deze gegevens wil verwerken en moeten zij in dit kader correct en volledig worden geïnformeerd over wat het met deze gegevens doet", aldus het CBP.

Volgens het CBP geeft TomTom de gebruikers van zijn apparaten onvoldoende informatie over de vraag wat het bedrijf precies doet met de gegevens die het verzamelt. TomTom heeft toegezegd de informatie aan zijn klanten in februari 2012 aan te zullen passen aan de wettelijke vereisten.

Politie
Vorig jaar ontstond er grote ophef toen bekend werd dat de gegevens van weggebruikers via een tussenbedrijf aan justitie werden doorverkocht. Het CBP concludeert dat TomTom deze gegevens onomkeerbaar heeft ontdaan van identificerende kenmerken en de gegevens alleen op geaggregeerd niveau verstrekt. De privacywaakhond stelt daarom dat TomTom bij de verstrekking van geolocatiegegevens aan derden niet in strijd met de Wbp handelt.

Reacties (5)
12-01-2012, 12:20 door Anoniem
Sowieso nooit navigatiesystemen registreren of wat dan ook. Dat is toch generaal bekend neem ik aan?
12-01-2012, 13:03 door Anoniem
Onomkeerbaar anonieme informatie, zoals waar je auto de hele nacht op de oprit staat? En het IP waar vanaf je de gebruikte TomTom update?
12-01-2012, 15:52 door Anoniem
TomTom verkoopt voor grof geld deze data (snelheidsgegevens, locaties) aan verkeersbedrijven die deze vervolgens doorverkopen als geanalyseerde data voor gemeentes, overheden, reclamebedrijven etc..
13-01-2012, 09:45 door spatieman
tomtom add: u heeft 20 minuten gereden, tijd voor een koffie bij de locale mac !
26-01-2012, 11:49 door dutchfish
Niet alleen is dat een grove privacy schending a la "big brother", ook moet je voor deze dienstverlening grof betalen.

Te grof naar mijn mening.

Er zijn momenten dat het goedkoper is, een nieuw apparaat aan te schaffen, dan een abonnement af te sluiten voor je bestaande Tom Tom. Zeker als je het als particuliere gebruiker maar hoogstens 2 keer per jaar gebruikt tijdens vakanties.

Door het abbonement te weigeren blijf je verstoken van de allerlaatste updates, maar de vraag is wat zwaarder weegt; up 2 date zijn of anoniem voor spammers en big brother praktijken.

Ik kies persoonlijk voor het laatste en dat blijkt ook nog goedkoper in de praktijk.

Hoogachtend,

dutchfish
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.