image

Verzekeraars snuffelen op Hyves en Facebook *update*

maandag 7 november 2011, 12:30 door Redactie, 32 reacties

Verzekeraars kijken sociale netwerken zoals Hyves en Facebook om te zien of hun klanten de polisvoorwaarden niet overtreden. Aan de hand van foto's en informatie op deze sociale media worden klanten uit de verzekering gezet. Aegon geeft toe het te doen en volgens rechtsbijstandverzekeraar Arag gebeurt het ook bij andere maatschappijen, zo meldt de Telegraaf.

Volgens fraudecoördinator Anne-Luut Dijkstra van Arag past het speuren op internet in de trend dat verzekeraars steeds meer werk maken van fraudebestrijding. Eén van de klanten van wie de autoverzekering werd stopgezet zou volgens de verzekeraar aan straatraces hebben meegedaan. Dat werd aan de hand van foto's op Facebook bepaald, maar volgens de klant ging het om een legaal evenement op het circuit van Assen, dat niet in strijd met polisvoorwaarden is.

Het College Bescherming Persoonsgegevens laat tegenover de krant weten dat verzekeraars de wet niet overtreden. In de privacywetgeving zou het begrip sociale media nog niet voorkomen.

Update 13:37
Het CBP laat in een reactie aan Security.nl weten dat de quote die de privacywaakhond aan de Telegraaf heeft gegeven onjuist en onvolledig door de krant is gepubliceerd. Het CBP stelt dat het geen onderzoek naar deze zaak heeft gedaan en dan ook geen inhoudelijk oordeel kan geven.

"Het is dan ook aan de rechter om te bepalen wie in deze zaak gelijk heeft, en hoe hij het feit dat het bewijs is verkregen via Facebook weegt. Op dit punt moet nog meer jurisprudentie worden ontwikkeld, aangezien social media recente ontwikkelingen zijn", zo laat het CBP weten.

Dat merkt verder op dat de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing op alle persoonsgegevens is, dus ook die op internet staan.

Reacties (32)
07-11-2011, 12:48 door Anoniem
Jaja, nu het het fraudebestrijding. Straks wordt het ingezet voor preventief weigeren, of je moet een hogere premie betalen, omdat je een te groot risico bent voor de verzekeraar.
07-11-2011, 13:03 door Above
Kon dat maar met het ziekenfonds om eruit geknikkerd te worden. Scheelt weer €100,- voor verplichte basisverzekering waar je nooit gebruik van maakt zoals wel meer mensen.
07-11-2011, 13:11 door Anoniem
"Het College Bescherming Persoonsgegevens laat tegenover de krant weten dat verzekeraars de wet niet overtreden. In de privacywetgeving zou het begrip sociale media nog niet voorkomen."

Ik denk ook niet dat dit ooit verboden zal gaan worden. Het is informatie die je zelf vrijgeeft, en wat dat betreft zou het raar zijn om dit wettelijk te verbieden. Net zoals de politie mag reageren op strafbare uitingen op sociale media. Het idee dat je "privacy" hebt op sociale media wanneer je er -zelf- voor kiest om je informatie met de hele wereld te delen is een beetje vreemd.
07-11-2011, 13:14 door Anoniem
Gewoon beetje dom. Het is niet illegaal dat verzekeraars dit soort informatie opzoeken. Eigenlijk erg logisch dat ze dit erbij betrekken. Als je met straatraces meedoet en de foto's daarvan publiekelijk op je facebook pagina plaatst... tja...
07-11-2011, 13:21 door Anoniem
Door Above: Kon dat maar met het ziekenfonds om eruit geknikkerd te worden. Scheelt weer €100,- voor verplichte basisverzekering waar je nooit gebruik van maakt zoals wel meer mensen.

Tot je opeens een been breekt of een ernstige ziekte o.i.d. oploopt en zelf voor de kosten op zou moeten dragen....
07-11-2011, 13:23 door Anoniem
Helemaal eens met 'Above' ik heb nooit iets, ik kom nooit bij de dokter, beland nooit in het ziekenhuis, al jaren niet, en nog moet ik dat betalen, en waarom? Geen idee ;) voor dat geld heb ik liever geen zorg verzekering, en betaal ik de dokter of het ziekenhuis wel zelf, of ben ik nog 10x goedkoper uit dan de verplichte 100 euro per maand.
07-11-2011, 13:34 door Anoniem
Totdat je die verzekering een keertje echt nodig hebt.

Basisverzekering is verplicht en daar mag een verzekeraar je niet uitzetten.
Bij de aanvullende (niet verplichte) verzekeringen mogen ze dat wel doen.
Echter als je een beetje doorrekent dan kom je al snel tot de conclusie dat aanvullende verzekeringen vaak niet veel toevoegen vanwege o.a. maximum uitkeringsbedragen en beperkte dekkingen. Vaak is het goedkoper om gewoon een potje te maken dat je aanspreekt als het nodig is. Scheelt dan inderdaad de jaren "voor niets" betalen.

Alles is relatief.
Je hebt je treinkaartje toch ook niet "voor niets" gekocht als je dan toevallig niet door de conducteur gecontroleert wordt?
07-11-2011, 13:38 door Anoniem
Door Above: Kon dat maar met het ziekenfonds om eruit geknikkerd te worden. Scheelt weer €100,- voor verplichte basisverzekering waar je nooit gebruik van maakt zoals wel meer mensen.

Idd, alleen idioten maken gebruik van hun zorgverzekering.
07-11-2011, 13:41 door Anoniem
leet update :P
07-11-2011, 13:50 door NumesSanguis
Of je zet al je fb instellingen op alleen vrienden en voegt geen verzekeraar toe aan je vrienden.
07-11-2011, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Helemaal eens met 'Above' ik heb nooit iets, ik kom nooit bij de dokter, beland nooit in het ziekenhuis, al jaren niet, en nog moet ik dat betalen, en waarom? Geen idee ;) voor dat geld heb ik liever geen zorg verzekering, en betaal ik de dokter of het ziekenhuis wel zelf, of ben ik nog 10x goedkoper uit dan de verplichte 100 euro per maand.

Stel, dit zal jou nooooit overkomen natuurlijk, maar je krijgt een chronische ziekte X. Uiteraard kan je de kosten die hieraan verbonden zijn niet betalen. Wat wil je dan?
07-11-2011, 13:59 door Anoniem
Op zich slim van verzekeraars om te kijken wat mensen over zichzelf opschrijven en of dit in strijd is met polisvoorwaarden. Gebruiken wat er beschikbaar is binnen de grenzen van de wet.

Off topic: waarom nu ineens de verplichte zorgverzekering erbij getrokken wordt is mij een raadsel... feit blijft dat dit een product is van een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging en dat wanneer hij niet verplicht zou zijn een hoop mensen zonder enig financieel benul in grote problemen zouden komen.
07-11-2011, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: Idd, alleen idioten maken gebruik van hun zorgverzekering.

Alleen miljonairs kunnen zich veroorloven geen zorgverzekering te hebben. Is iedereen die geen miljonair is idioot?
07-11-2011, 14:13 door Eerde
Voor de off-topic discussie zorgverzekering, niet betalen of je wil hem niet ? Prima, maar dan volledig zelf betalen indien je die operatie van 80.000,= nodig hebt of 20 jaar lang medicijnen moet slikken die 14.000,=p/jr kosten.... want.... dan betaal IK natuurlijk niet mee !
07-11-2011, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Idd, alleen idioten maken gebruik van hun zorgverzekering.

Alleen miljonairs kunnen zich veroorloven geen zorgverzekering te hebben. Is iedereen die geen miljonair is idioot?

Heh, was sarcasme. Ik vind het ongelofelijk dat er mensen bestaan die denken dat een zorgverzekering overbodig is.
07-11-2011, 14:44 door Above
Door Anoniem:
Door Above: Kon dat maar met het ziekenfonds om eruit geknikkerd te worden. Scheelt weer €100,- voor verplichte basisverzekering waar je nooit gebruik van maakt zoals wel meer mensen.

Tot je opeens een been breekt of een ernstige ziekte o.i.d. oploopt en zelf voor de kosten op zou moeten dragen....

Offtopic:
Het had gewoon bij het oude systeem moeten blijven. Nu is het letterlijk de duurste verzekering welke veel mensen al niet meer kunnen ophoesten. Dan ben ik ook nog van mening dat mensen welke niet roken en geen alcohol drinken minder mogen betalen. Flink minder zelfs als je er ook nog eens nooit gebruik van maakt zoals vroeger toen je jaarlijks iets van 300 gulden terugkreeg als je nooit naar de dokter was geweest. Dat was een systeem waardoor mensen niet voor een scheet al naar de dokter gingen.
07-11-2011, 15:22 door Anoniem
hahaha
Wie gebruikt er dan ook social media ?
domdomdomdomdomdomdomdom
Als je dan toch echt wil/moet communiceren;Vpn tunneltje en klaar ben je,
Je gaat toch niet je hele prive-leven via een Facebook, Hyves of weetikveelwatvoor-site tentoonstellen ?

Dan vraag je erom !

Vandaag de verzekeraar, gisteren de belastingdienst, morgen weer je werkgever, etc..

Zijn mensen nu echt zo dom ? alles voor 't ego.
Denken mensen niet meer na ?
07-11-2011, 15:40 door Anoniem
Voor emoties ed zoals sarcasme hebben ze smileys uitgevonden
07-11-2011, 15:53 door SirDice
Door Anoniem: Je gaat toch niet je hele prive-leven via een Facebook, Hyves of weetikveelwatvoor-site tentoonstellen ?
Volgens mij kun je posten wat je wilt en hoeft dit niet per definitie prive te zijn.
07-11-2011, 16:11 door Anoniem
Het nieuws is afkomstig van Autoblog, die hadden er vorige week wat over geschreven:
http://www.autoblog.nl/aegon-schrapt-verzekering-om-fotos-op-facebook
07-11-2011, 16:56 door Anoniem
Gelukkig heb ik niks met facebook en Twitter.
Bovendien mogen verzekeraars niet in gegevens van klanten snuffelen die niks met de verzekering te maken heeft.
Dus mijn verzekering weet alleen de gegevens die ik hen in het belang van de klantrelatie heb moeten verstrekken.
Niks meer of minder.
07-11-2011, 17:55 door Mozes.Kriebel
Nu gebeurt het nog via de publiek toegankelijke front-end van FB. Als FB zich straks echt ontpopt als identity provider/husler koopt een verzekeraar de gegevens gewoon rechtstreeks aan de B2B balie.
07-11-2011, 17:57 door Mozes.Kriebel
Door SirDice:
Door Anoniem: Je gaat toch niet je hele prive-leven via een Facebook, Hyves of weetikveelwatvoor-site tentoonstellen ?
Volgens mij kun je posten wat je wilt en hoeft dit niet per definitie prive te zijn.
Nee, ik kan wel de grootste flauwekul op FB zetten, maar als de verzekeraar dit gaat gebruiken zal de bewijslast wel bij mij liggen.
07-11-2011, 19:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-11-2011, 21:38 door Anoniem
@Above
Never say never again! Daar is nou net een verzekering voor want je weet nooit of je er over een uur al flink gebruik van moet maken omdat je een flinke smak maakt en op de eerste hulp terecht komt en wie weet nog langer in het ziekenhuis moet verblijven. Tenzij je het natuurlijk makkelijk zelf kan betalen.
08-11-2011, 08:57 door SirDice
Door Mozes.Kriebel:
Door SirDice:
Door Anoniem: Je gaat toch niet je hele prive-leven via een Facebook, Hyves of weetikveelwatvoor-site tentoonstellen ?
Volgens mij kun je posten wat je wilt en hoeft dit niet per definitie prive te zijn.
Nee, ik kan wel de grootste flauwekul op FB zetten, maar als de verzekeraar dit gaat gebruiken zal de bewijslast wel bij mij liggen.
Nee, de bewijslast ligt altijd bij diegene die de beschuldiging doet. Laat zij maar bewijzen dat die informatie accuraat is.
08-11-2011, 08:58 door SirDice
Door Anoniem: Gelukkig heb ik niks met facebook en Twitter.
Bovendien mogen verzekeraars niet in gegevens van klanten snuffelen die niks met de verzekering te maken heeft.
En welke wet verbied een verzekeraar gebruik te maken van bijv. Google?
08-11-2011, 16:46 door Anoniem
"Tot je opeens een been breekt of een ernstige ziekte o.i.d. oploopt en zelf voor de kosten op zou moeten dragen...."

Dat argument geldt voor iedere vorm van verzekering. Toch zijn die niet verplicht.
08-11-2011, 16:48 door Anoniem
"Nee, de bewijslast ligt altijd bij diegene die de beschuldiging doet. Laat zij maar bewijzen dat die informatie accuraat is."

Nou, in de rechtzaal is het al snel de vraag of de rechter hun versie 'aannemelijk' vindt, vooral wanneer het gaan om een civiele procedure.
09-11-2011, 09:08 door Mysterio
Door Anoniem: "Tot je opeens een been breekt of een ernstige ziekte o.i.d. oploopt en zelf voor de kosten op zou moeten dragen...."

Dat argument geldt voor iedere vorm van verzekering. Toch zijn die niet verplicht.
Een verzekering verkoopt zich voornamelijk door angst. Er zijn er een aantal verplicht (bv. WA-verzekering en zorgverzekering) omdat de kans erg groot is dat je er gebruik van moet maken.

Niet verzekeren levert een beetje geld op, maar kan je ongelofelijk veel geld kosten. Het lijkt mij een helder verhaal.

OT: Verzekeraars zoeken natuurlijk naar fraudeurs. Je hebt de mannetjes die foto's van je maken als je het huis van de buurman aan het schilderen bent terwijl je thuis zit met rugklachten en goedkoper, je hebt de mannetjes die je even opzoeken op het internet.

Het zal juridisch lastig zijn om een Facebook foto aan te dragen als bewijs, maar het kan wel aanleiding zijn om jou eens wat nader te onderzoeken. En geheel terecht! Als we het dan toch over zinloos geld verspillen hebben, dan moet je eens kijken naar wat verzekeringsfraude ons op jaarbasis kost!
09-11-2011, 13:15 door Dev_Null
...Alleen idioten maken gebruik van hun zorgverzekering...
Alleen idioten zijn dom genoeg m hun hele hebben en houwen on line te zetten en hun tijd online te verspillen op een (a)social media platform :-P Fees(t)book...prrffttttttt
09-11-2011, 17:36 door Anoniem
Goed he.... Wacht je met je bolide op de 2 tot 4 legale mogenlijkheden om op een circuit te kunnen rondkarren, krijg je dit !!!
Conslusie: Gewoon tussen de overstekende moeders met kinderwagens gaan racen. Dan ben je tenminste verzekerd .....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.