image

“Facebook leert consument privacy onderschatten"

dinsdag 27 september 2011, 17:11 door Redactie, 0 reacties

Grote websites zoals Facebook misbruiken de manier waarop consumenten hun eigen privacy waarderen. "Facebook traint je om je privacy te onderwaarderen. Deze bedrijven zitten vol met sociale wetenschappers", zegt Cory Doctorow, blogger, journalist en schrijver. Wetenschappers die allerlei boeken over het menselijk gedrag hebben gelezen en begrijpen hoe en waarop mensen reageren. In ruil voor het plaatsen van status updates, foto's en andere informatie, worden Facebook-gebruikers beloond met de aandacht van hun vrienden. "Dit mechanisme heeft dezelfde verslavende eigenschappen als gokken."

Consumenten geven vaak een deel van hun privacy op, in ruil voor een gratis dienst. Voor veel mensen is het lastig om te bepalen hoeveel hun persoonlijke gegevens waard zijn, zeker als de volledige gevolgen van het verstrekken van deze gegevens nog steeds onbekend zijn. Mensen kunnen niet beoordelen of deze privacy-deal eerlijk is.

Volgens Doctorow zullen mensen niet zo snel boos worden als het gevolg en de oorzaak uit elkaar liggen. "Het is dezelfde reden dat mensen met roken beginnen." Eén van de voornaamste redenen dat mensen hun privacy onderwaarderen is dat de dreiging niet zichtbaar en concreet is.

Kinderen
Daarnaast geven veel IT-bedrijven hun gebruikers geen duidelijke of eenvoudig te begrijpen privacykeuzes. Zo verandert Facebook steeds de privacyinstellingen, waarbij het meer gegevens openbaar wil maken. Daarnaast zijn de privacyinstellingen voor veel nieuwe gebruikers onduidelijk. "Het complexer maken van een voorstel, is meestal bedoeld om te voorkomen dat je ontdekt of het wel een goede deal is", merkt Doctorow op.

De journalist ziet dan ook graag dat kinderen in een vroeg stadium hun privacy leren te beschermen. "We kunnen kinderen leren om elk apparaat te jailbreaken, elke firewall te hacken, dingen laten doen die ze goed in privacy maken. Het is een aangeleerde vaardigheid." Kinderen moeten juist leren dat ze zo min mogelijk informatie prijsgeven.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.