image

Einde ondersteuning Ubuntu 8.04 Desktop

dinsdag 12 april 2011, 08:00 door Redactie, 27 reacties

Ubuntu-gebruikers die nog steeds met versie 8.04 werken zijn gewaarschuwd dat de ondersteuning van het besturingssysteem binnenkort stopt. Op 24 april is het precies drie jaar geleden dat Ubuntu 8.04 uitkwam. De driejarige leeftijd van het opensource besturingssysteem betekent ook het einde van de ondersteuningsperiode, aldus Ubuntu release manager Kate Stewart.

Na 12 mei zullen er geen beveiligingsupdates meer voor Ubuntu 8.04 Desktop verschijnen. De ondersteuning van de Server-versie gaat na deze datum gewoon door. Sinds de lancering in 2004 is Ubuntu één van de populairste Linux-distributies geworden. Voor gebruikers die naar een nieuwere Ubuntu-versie willen upgraden is er deze uitleg.

Reacties (27)
12-04-2011, 08:23 door Anoniem
pfff, nu al ? ik ga snel terug naar Windows XP, dat is teminste 14 jaar supported door Microsoft....hoewel zelfs dat te kort is volgens sommigen....die dan roepen om naar Linux over te stappen....en daar is het 3 jaar ? je zou maar een Pc park hebben met 5000+ machines, elke 3 jaar het OS vervangen....das lekker...
12-04-2011, 08:33 door Anoniem
na 3 jaar al? en mensen piepen als de ondersteuning van Windows XP stopt! (in aug bestaat het 10 jaar).
12-04-2011, 08:49 door N4ppy
Windows XP is ondertussen ook al een aantal keren "vervangen" dmv service packs en (monster)patches ;)
12-04-2011, 08:51 door Anoniem
hahaha.... ga maar lekker terug naar Windows XP met alle beveiligingsmeuk eromheen. Buiten dat, Ubuntu is een opensource OS dus kun je er weinig van eisen.
12-04-2011, 08:56 door Anoniem
Met als kleine opmerking dat upgraden:
1: gratis is
2: hooguit 5 muisklikken kost, een uurtje duurt en dat er maar 1 reboot nodig is
3: alle bestanden, instellingen en bestaande programma's bewaard blijven
4: de nieuwe versie niet groter is of meer geheugen nodig heeft
5: en ja, natuurlijk kan je dat automatiseren voor 5000+ pc's.
12-04-2011, 09:40 door donnerd
Het upgraden van Ubuntu systemen is niet verplicht, maar als je gaat kijken naar een windows systeem en een ubuntu systeem, dan zul je opmerken dat je zelden tot nooit verplicht wordt om een nieuwe systeem aan te schaffen.
Daarnaast is de upgrade kosteloos te downloaden, makkelijk te automaniseren en het belangrijkste is nog dat je inderdaad wat "Anoniem" meld geen hardware matige aanpassingen hoeft te verrichten.
Alle "oude" drivers worden met iedere nieuwe versie meegenomen waardoor deze altijd moeten werken en meer geheugen nodig?
Nee, dat ook niet nee.
Met een oude processor en een 1GB bak aan RAM geheugen is ubuntu prima en perfect te draaien.
Windows XP is enkel qua support verlengd voor SP3 gebruikers en dan moet je maar net SP3 aan kunnen omdat de monsterpatches(lees service packs) voor meer onnodige processen zorgen waardoor het systeem vaak trager wordt.
12-04-2011, 09:53 door Anoniem
Door Anoniem: Met als kleine opmerking dat upgraden:
1: gratis is
2: hooguit 5 muisklikken kost, een uurtje duurt en dat er maar 1 reboot nodig is
3: alle bestanden, instellingen en bestaande programma's bewaard blijven
4: de nieuwe versie niet groter is of meer geheugen nodig heeft
5: en ja, natuurlijk kan je dat automatiseren voor 5000+ pc's.

Absoluut! Let wel op dat sommige pakketten die buiten de normale repos vallen mogelijk opnieuw moeten worden geïnstalleerd.

Voor eeuwig oude versies ondersteunen is ondoenlijk, Ubuntu heeft een geweldig upgrade mechanisme wat ook nog is gratis is!

"Buiten dat, Ubuntu is een opensource OS dus kun je er weinig van eisen. "
Maar dan nog heb je een betere kwaliteit dan bij Windows, voor Windows betaal je weet ik niet hoeveel honderden/duizende euro's en dan na 6 jaar stopt de ondersteuning en heb je een groot probleem.

Bij Linux doe je een software upgrade en alles werkt, Bij Windows moet je dan een snellere CPU hebben wat weer een nieuw moederboord betekend en dus nieuwe voeding, geheugen. En kom je al gouw veel duurder uit dan gepland.

Dit is geen bashing naar Windows, maar Microsoft. Windows is adequaat product, maar het absurd dat je voor iedere upgrade gelijk je hele computer kan upgraden.
12-04-2011, 10:00 door Syzygy
Door Anoniem: hahaha.... ga maar lekker terug naar Windows XP met alle beveiligingsmeuk eromheen. Buiten dat, Ubuntu is een opensource OS dus kun je er weinig van eisen.
Typisch gedrag van open source

Als het positief is dan zeggen ze : zie je nou wel
Als het negatief is dan zeggen ze: ja het is opensource, wat wil je

Daarom maakt MS zich ook geen zorgen ;-)
12-04-2011, 10:05 door Anoniem
Het punt is niet hoe "makkelijk" je kan upgraden. Punt is dat de ondersteuning na 3 jaar al ophoud en je dus over MOET.
of is formele support op werkstations niet belangrijk?
12-04-2011, 10:27 door Anoniem
Door Syzygy:
Door Anoniem: hahaha.... ga maar lekker terug naar Windows XP met alle beveiligingsmeuk eromheen. Buiten dat, Ubuntu is een opensource OS dus kun je er weinig van eisen.
Typisch gedrag van open source

Als het positief is dan zeggen ze : zie je nou wel
Als het negatief is dan zeggen ze: ja het is opensource, wat wil je

Daarom maakt MS zich ook geen zorgen ;-)

Zo kun je ook zeggen: typisch gedrag van een Windows gebruiker.

Iedereen lekker in z'n waarde laten en z'n keuze respecteren, wel vind ik dat Windows XP ten opzichte van Ubuntu zwaar achterhaalt is en de ondersteuning van Microsoft ook niet zaligmakend is. XP is gewoon sterk verouderd en had al niet meer ondersteund mogen worden maar dat is mijn persoonlijke mening.
12-04-2011, 10:51 door donnerd
Bij Microsoft is het ook een 'MOET" zodra de ondersteuning stopt.
Maar een echte verplichting is er niet aangezien cybercriminelen meer voor Windows en Mac gebruikers kiezen om aan te vallen dan linux gebruikers.
12-04-2011, 11:21 door spatieman
mijn laatste ubuntu upgrade eindigde in een delpart fiasco omdat de grafische driver mega puin was, en ik dus opnieuw kon beginnen, vreemd was wel, dat mijn kaart toen wel correct geïnstalleerd werd.
dus ja, ook de ubuntu jongens kunnen wel eens de plank grondig mis slaan, hehe..
12-04-2011, 12:16 door Anoniem
@donnerd "Bij Microsoft is het ook een 'MOET" zodra de ondersteuning stopt."
Om precies dezelfde reden dat het bij Ubuntu ook MOET. als je het niet upgrade blijft allemaal werken. Maar als er een probleem is, heb je geen support. ook security updates komen niet meer.
Bij ubuntu na 3 jaar, XP na 14 jaar. dat verschil is niet goed te praten.

De schijnveiligheid die je jezelf toebedeeld doordat de meeste aanvallen gericht zijn op windows en macs, vind ik levensgevaarlijk en amateuristisch.
12-04-2011, 13:57 door Anoniem
Prima toch, wie wil er nu zulke oude software draaien.
12-04-2011, 14:23 door Anoniem
@donnerd: waarom is het een "MOET" ? XP kan ook na 2014 nog gewoon worden gebruikt, evenals Ubuntu v8.04 LTS. Je hoeft alleen niet meer te rekenen op updates/patches, maar de functionaliteit zal niet opeens verdwijnen. Of het een juiste beslissing is om met verouderde software te blijven werken kunnen we blijven discusiëren.
Een auto wordt ook niet door iedereen na het zelfde aantal jaren vervangen en ook hier blijven gebruikers nog jaren doorrijden nadat de fabrikant is gestopt met leveren van onderdelen.
12-04-2011, 15:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2011, 16:53 door Anoniem
dat apt-get upgrade -d werkt echt niet zo vlekkeloos
12-04-2011, 17:06 door Anoniem
Ja maar windowsXP komen nog wel wat updates voor uit.
Ook voor Ubuntu,maar die updates zijn dan eigenlijk gewoon halfjaarlijkse nieuwe versies,waarvan er per 3 jaar een versie van uit komt die 3 jaar wordt ondersteund,en voor de server versie 5 jaar.
Mac osx komt ook toch steeds uit met een nieuwere versie,Leopard snow,en straks Lion?.
De werking blijft het zelfde maar er zijn dan alleen nieuwere verbeteringen aanwezig door extra toeters en bellen.
Soms worden er andre programma´s vervangen die er al jaren standaard in zaten door andere alternatieven.
12-04-2011, 17:54 door Anoniem
Stelletje Windows zuurpruimen boven mij.
12-04-2011, 18:14 door Syzygy
Door Anoniem:

XP is gewoon sterk verouderd en had al niet meer ondersteund mogen worden maar dat is mijn persoonlijke mening.


En toch doet MS het, dat is toch fantastisch !! ;-)
12-04-2011, 19:53 door Anoniem
Eeuh betekende Ubuntu niet; I can't install Debian?
12-04-2011, 22:40 door Anoniem
@Syzgy

MS ondersteund het ook puur en alleen omdat vista toendertijd nogal slecht was, de support was er al lang af normaalgesproken. Microsoft heeft onder druk van instanties en dergelijke de ondersteuning verlengd. Kijk maar eens hoe lang andere windows versies ondersteund zijn geweest; XP was een uitzondering.

Als je linux wilt upgraden voer je een commando in en wordt alles gelijk geregeld. Je krijgt dan meestal ook gelijk een lijstje te zien met software die wordt verwijderd of vervangen met de upgrade. Hetzelfde als een service pack onder windows. Wil je windows upgraden dan is een nieuwe install onvermijdelijk, nieuwe licenties ook. Je hebt inderdaad ook upgrade kits, maar die werken ook niet perfect (in tegendeel).

Wat betreft de verhalen over de 5000+ werkstations, ubuntu is een community based distributie, dan kun je in principe geen garanties of iets dergelijks verwachten. Dan zul je uit moeten wijken naar enterprise distributies in combinatie met een contract. En dat is weer een leuk vooroordeel over linux, dat het zakelijk niet interesant zou zijn.

Ik snap persoonlijk niet hoe mensen bedrijven kunnen verdedigen die het zo smerig spelen op de IT markt. Niet alle producten van microsoft zijn per definitie slecht, soms weten ze best leuke dingen te maken (alleen jammer dat het bijna allemaal gejat is van anderen).
12-04-2011, 23:08 door Anoniem
Door Syzygy:
Door Anoniem:

XP is gewoon sterk verouderd en had al niet meer ondersteund mogen worden maar dat is mijn persoonlijke mening.


En toch doet MS het, dat is toch fantastisch !! ;-)
Dat komt ook maar omdat vista toendertijd zo slecht was en omdat microsoft onder druk langer support leverde. Kijk maar naar andere windows versies qua ondersteuning is XP echt een uitzondering.
13-04-2011, 14:14 door Mysterio
Door Syzygy:
Door Anoniem:

XP is gewoon sterk verouderd en had al niet meer ondersteund mogen worden maar dat is mijn persoonlijke mening.


En toch doet MS het, dat is toch fantastisch !! ;-)
Hahahahahaha! De beste opmerking tot nu toe!

Ubuntu: leuk spul, maar zolang ik er nog niet op fatsoenlijke manier een vette game op kan spelen is het absoluut niet interessant. (bash bash)
13-04-2011, 14:53 door Anoniem
Het is een beetje tragisch om te denken dat er ruim 10 jaar support is op windows XP. Als je de allereerste officiele build hebt geinstalleerd zonder SP's wedden dat Microsoft je niet met je probleem zal helpen. De nieuwe beveiligingspatches zijn alleen beschikbaar voor de laatste service packs.
14-04-2011, 12:03 door Mysterio
Door Anoniem: Het is een beetje tragisch om te denken dat er ruim 10 jaar support is op windows XP. Als je de allereerste officiele build hebt geinstalleerd zonder SP's wedden dat Microsoft je niet met je probleem zal helpen. De nieuwe beveiligingspatches zijn alleen beschikbaar voor de laatste service packs.
Die weddenschap ga ik aan.

Microsoft kan namelijk maatwerk leveren voor 'speciale' klanten. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Om maar eens een cliché uit de kast te trekken.

Als het gaat om standaard ondersteuning... nee, dan heb je in de meeste gevallen gelijk. Maar dit artikel gaat niet over de ondersteuning van MS, maar over het feit dat Ubuntu blijkbaar ook beperkt in de ondersteuning. Niets geks op zich, wel grappig. Zo vaak zal 8.04 niet meer voorkomen, dus een enorm zware last om het te ondersteunen lijkt het me niet.
02-05-2011, 00:03 door Anoniem
Het is gewoon logisch dat ze overstappen naar Ubuntu. M$ gaat alleen uit naar geld :) Servicepacks? Je krijgt een pack. Maar waar blijft de service? xD
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.